Antena Meniu Search
x

VIDEO Paradă nucleară de Ziua Victoriei. 9.000 de soldaţi, cu sisteme de rachete Iskander şi Yars, au defilat la Moscova

Pe 9 mai, Rusia celebrează Ziua Victoriei printr-o paradă la care au participa peste 9.000 de militari şi 75 de unităţi ale armatei ruseşti. Evenimentul marchează 79 de ani de când Germania Nazistă a semnat acordul de pace cu Uniunea Sovietică. Parada are loc la două zile după ce liderul rus şi-a reconfirmat dominaţia autocrată printr-un al cincilea mandat prezidenţial, în timp ce relaţiile cu Occidentul se prăbuşesc şi mai mult din cauza intervenţiei trupelor ruseşti în Ucraina. În discursul său din Piaţa Roşie, preşedintele rus şi-a reluat atacurile asupra Occidentului.

de Redactia Observator

la 09.05.2024, 12:19

Vezi și

UPDATE 11:00 În discursul său, Vladimir Putin acuză din nou Occidentul că provoacă conflicte regionale şi că încearcă să denatureze adevărul despre cel de-Al Doilea Război Mondial. Liderul de la Kremlin a subliniat că forțele strategice ale Rusiei sunt mereu pregătite de luptă

“Îi onorăm pe părinții și bunicii noștri, pe străbunici. Ei și-au apărat patria și au zdrobit nazismul, au eliberat popoarele Europei și au atins culmile vitejiei. Astăzi vedem cum încearcă să denatureze adevărul despre al Doilea Război Mondial. Acest lucru îi deranjează pe cei obișnuiți să-și bazeze politicile pe ipocrizie și minciuni. Ei demolează monumentele adevăraților luptători împotriva nazismului, pun trădători și complici ai naziștilor pe piedestal, șterg memoria vitejiei și nobleții soldaților eliberatori, a marelui sarificiu pe care l-au făcut în numele vieții. 

Batjocorirea istoriei, dorința de a justifica actualii urmași ai naziștilor fac parte din politica generală a elitelor occidentale de a instiga tot mai multe conflicte regionale, dușmănie interetnică și interreligioasă. Respingem pretențiile de excepţionalism ale oricărui stat sau alianță. Știm la ce duc astfel de ambiții. Rusia va face totul pentru a preveni un conflict global, dar în același timp nu vom permite nimănui să ne amenințe. Forțele noastre strategice sunt întotdeauna pregătite de luptă. 

Occidentul ar dori să uite lecțiile celui de-Al Doilea Război Mondial, dar noi ne amintim că soarta umanității a fost decisă în bătăliile de lângă Moscova și Leningrad, Rjev, Stalingrad, Kursk și Harkov, lângă Minsk, Smolensk și Kiev, în luptele grele, sângeroase de la Murmansk la Caucaz și Crimeea. În primii trei ani lungi și dificili ai Marelui Război, Uniunea Sovietică și toate republicile fostei URSS au luptat împotriva naziștilor aproape unul la unul, în timp ce aproape întreaga Europă lucra pentru puterea militară a Wehrmacht-ului. 

Pe acelaşi subiect

Dragi prieteni, Rusia trece acum printr-o perioadă dificilă, de tranziție. Soarta patriei, viitorul ei depinde de fiecare dintre noi. Astăzi, de Ziua Victoriei, realizăm acest lucru mai clar și privim în mod invariabil spre generația câștigătorilor - curajoasă, nobilă, înțeleaptă, pentru capacitatea lor de a prețui prietenia și de a îndura cu fermitate adversitatea, pentru a fi mereu încrezători în ei înșiși și în țara lor, pentru a iubi sincer și devotat patria. 

Sărbătorim Ziua Victoriei în contextul unei operațiuni militare speciale. Toți participanții săi - cei care sunt în linia întâi, pe linia frontului - sunt eroii noștri. Ne înclinăm în fața perseverenței și sacrificiului vostru, a devotamentului. Toată Rusia este alături de voi. 9 mai este o zi foarte emoțională. Ziua Victoriei unește toate generațiile. Privim spre viitor, bazându-ne pe tradițiile noastre seculare, și suntem siguri că împreună vom asigura un viitor liber, sigur pentru Rusia, poporul nostru unit!”, a declarat liderul rus.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 10:20 Vladimir Putin îi felicită pe ruşi de Ziua Victoriei, într-un discurs rostit în Piaţa Roşie, în faţa miilor de soldaţi şi cetăţeni. 

UPDATE 10:00 Parada de Ziua Victoriei, din Piaţa Roşie, a început. Vladimir Putin a ajuns în tribuna oficială.

Paradă nucleară la Moscova

La festivitate vor lua parte liderii de stat din Asia Centrală, foste state membre URSS, precum şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko. Potrivit tradiţiei, parada trebuie să aibă loc în mai multe regiuni din ţară, însă unele, precum Crimeea sau Briansk, au decis să anuleze evenimentul pe fondul războiului. În presa de stat rusă, armamentul nuclear este prezentat drept un obiectiv important ce merită văzut neapărat.

Parada este deschisă de detaşamentele care defilează pe jos, inclusiv cadeţi de la academia militară Suvorov şi navală Nahimov, Academia de Muzică a Armatei, cazaci, după care urmează un tanc T-34 din perioada celui de Al Doilea Război Mondial. Acesta este urmat de vehicule blindate pe roţi Tigr, transportoare blindate BTR-82A şi Bumerang, sisteme de rachete tactice Iskander-M, lansatoare de rachete sol-aer S-400 şi sisteme de rachete balistice intercontinentale mobile Yars, potrivit Monitorului Apărăii.

Parada se încheie cu zborul avioanelor de luptă, inclusiv grupurile acrobatice Russkiye Vityazi (Cavalerii ruşi) cu avioane de luptă Su-30SM şi Strizhi pe avioane MiG-29 şi un grup de şase avioane de atac Su-25 care eliberează fum în culorile drapelului naţional rus. Parada militare vor fi organizate şi în alte 28 de oraşe ruseşti şi vor implica peste 50.000 de militari şi aproximativ 1.000 de articole de armament şi echipamente militare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » VIDEO Paradă nucleară de Ziua Victoriei. 9.000 de soldaţi, cu sisteme de rachete Iskander şi Yars, au defilat la Moscova