Antena Meniu Search
x

Video Motivul pentru care Viktor Orban blochează un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Budapesta amenință Kievul

Decizie istorică luată de liderii Uniunii Europene la Bruxelles. Ucraina şi Republica Moldova vor începe la anul discuţiile de aderare, un mesaj clar că cele 27 de state membre sunt alături de Kiev şi Chişinău. Ungaria a blocat însă un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

de Redactia Observator

la 15.12.2023, 21:20

Vezi și

După opt ore de discuţii, şefii de state şi guverne au decis oficial că pot începe negocierile cu Ucraina şi Republica Moldova. Decizia a fost luată după ce cancelarul german Olaf Scholz l-a trimis la o cafea pe Viktor Orban, singurul care se opunea. Premierul maghiar le-a spus jurnaliştilor că decizia e greşită şi lipsită de sens. 

  • Alexander De Croo, premierul Belgiei: Decizia Consiliului este obligatorie pentru 27 de ţări. Dacă participi la decizie, eşti de acord cu decizia... După aceea, trebuie să îţi ţii gura închisă. Nu ar fi trebuit să spun asta. 

La finalul procesului de aderare, Uniunea Europeană va avea aşadar 29 de state membre

Suprafaţa va fi mai mare cu 630.000 kilometri pătraţi, iar la populaţie se vor adăuga alte 46,4 milioane de oameni. Negocierile vor dura însă ani buni, avertizează Klaus Iohannis, care a amintit cât a avut de aşteptat România. 

Pe acelaşi subiect
  • Klaus Iohannis, preşedintele României: Şapte ani şi atunci nu am avut război. 

La Kiev şi Chişinău, Zelenski şi Maia Sandu au vorbit despre o victorie majoră. Orban le-a transmis însă că Ungaria poate opri procesul de aderare oricând, aşa cum a făcut cu pachetul de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei. 

  • Viktor Orban, premierul Ungariei: Nu am vrut să le dea bani ca să continue războiul. Deci, am avut multe motive să spunem "nu", deoarece UE a vrut să dea banii Ungariei.

O nouă discuţie pe bani va avea loc în ianuarie. Iar Orban e dispus să aprobe fondurile pentru Ucraina dacă primeşte cele 22 de miliarde de euro îngheţate de Bruxelles. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Motivul pentru care Viktor Orban blochează un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Budapesta amenință Kievul