Video UE începe negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. Klaus Iohannis: "Este un rezultat istoric"
Vin veşti de la Bruxelles, acolo unde, aseară, Uniunea Europeană a aprobat începerea negocierilor de aderare la blocul comunitar pentru Republica Moldova şi Ucraina. Decizia vine după mai multe discuţii aprinse. În timp ce mare parte dintre ţări şi-au exprimat acordul, Ungaria a catalogat decizia ca fiind una prostească. Premierul Viktor Orban nu a participat la vot.
Klaus Iohannis, preşedintele României: "Felicitări Republicii Moldova! Felicitări Ucrainei! Şi mult succes în negocierile de aderare. Cred că nu exagerez dacă spun că este un rezultat istoric."
Aşa a sunat mesajul de susţinere venit din partea preşedintelui României - Klaus Iohannis. Nu la fel de încântaţi au fost vecinii unguri. Premierul Viktor Orban a reacţionat dur.
Viktor Orban, premierul Ungariei: "Poziția Ungariei este clară: Ucraina nu este pregătită să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Deschiderea negocierilor cu Ucraina în aceste circumstanțe este o decizie nebună, irațională şi greşită, iar Ungaria nu îşi va schimba poziţia."
Alexander de Croo, premierul Belgiei: "O decizie a Consiliului este obligatorie pentru 27 de țări. Cred că acestea sunt regulile jocului și toată lumea le ştie. Adică, fie participi la o decizie și ești de acord cu ea, fie taci. Nu ar fi trebuit să spun asta."
Corupţia, o piedică în calea aderării Ucrainei
Viktor Orban spune că cea mai mare barieră pentru Ucraina ar fi corupţia din administraţia de la Kiev.
Viktor Orban, premierul Ungariei: "Extinderea nu este o problemă teoretică, extinderea este un proces bazat pe merit. Chiar şi conform evaluării Comisiei Europene, trei din şapte condiţii nu sunt îndeplinite."
În plus, Orban acuză că oficialii de la Bruxelles nu calculat costul aderării Ucrainei. Institutul Economic din Germania estimează că 17% din bugetul la care contribuie toate ţările membre ar ajunge la Kiev. Pentru a îndupleca Ungaria, Comisia Europeană a deblocat pentru Budapesta 10 miliarde de euro din cele 30 blocate de Bruxelles ca sancţiune pentru nerespectarea statului de drept. De aceea, un eurodeoputat german a acuzat-o pe şefa Comisiei Europene că a plătit cea mai mare mită din istoria Uniunii. Nici Austria nu vrea să se grăbească, însă. Cancelarul Nehammer susţine aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar nu în procedură accelerată, ci atunci când cele două state îndeplinesc toate cerinţele.
România susţine Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Klaus Iohannis, preşedintele României: "Vom juca un rol important fiindcă avem ambiţia ca Moldova să reuşească."
Într-un mesaj video, înainte de a afla decizia Consiliului European, Zelenski a cerut să nu fie trădată încrederea ucrainenilor în Europa.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Nimeni nu vrea ca Europa să fie văzută ca fiind nedemnă de încredere sau incapabilă să ia decizii pe care le-a pregătit ea însăşi."
De asemenea, odată ce a aflat că ţara sa are acum, undă verde la Uniune, Zelenski le-a mulţumit încă o dată mai multor lideri europeni pentru sprijinul acordat în tot acest timp. Mai mult, preşedintele ucrainean a lăudat Georgia, care a primit statutul de candidat şi, împreună cu Maia Sandu, s-au felicitat reciproc.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰