Antena Meniu Search
x

Mutare surprinzătoare în China. Ministrul de externe, Qin Gang, a fost destituit. Nu a mai fost văzut în public de o lună

Ministrul chinez de externe Qin Gang, care nu a mai fost văzut în public de o lună, a fost destituit din funcţie. Este o schimbare surprinzătoare la conducerea politicii externe a lui Xi Jinping, potrivit CNN. 

de Redactia Observator

la 25.07.2023, 14:47

Mutare surprinzătoare în China. Ministrul de externe, Qin Gang, a fost destituit. Nu a mai fost văzut în public de o lună
Qin Gang cu Antony Blinken - Profimedia

Ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, a fost înlocuit brusc de predecesorul său Wang Yi.  Decizia a fost votată marți în cadrul Comitetului permanent al Congresului naţional al poporului, potrivit presei de stat. 

Qin Gang nu a mai fost văzut în public de o lună

Qin Gang, în vârstă de 57 de ani, a fost văzut ultima dată în public pe 25 iunie, când s-a întâlnit cu oficiali din Sri Lanka, Vietnam și Rusia la Beijing. Ministerul său a precizat că acesta nu a venit la serviciu din motive de sănătate, dar lipsa unor informaţii mai consistente a alimentat un val de speculaţii în legătură cu soarta sa. 

Diplomat de carieră și consilier de încredere al liderului chinez Xi Jinping, Qin ocupa rolul de ministru de Externe din decembrie, după o scurtă perioadă petrecută ca ambasador în Statele Unite. El a jucat un rol cheie în eforturile SUA  de a stabiliza relaţiile dificile cu China și de a restabili comunicarea cu Beijingul, inclusiv prin întâlnirea cu secretarul de stat Antony Blinken la mijlocul lunii iunie.

Înlocuirea unui ministru de Externe cu predecesorul său este o mișcare neobișnuită, potrivit CNN. Wang Yi, care a ocupat funcția de ministru de Externe în perioada 2013-2022, conduce în prezent brațul de afaceri externe al Partidului Comunist, o funcție care îl face cel mai important diplomat al Chinei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Mutare surprinzătoare în China. Ministrul de externe, Qin Gang, a fost destituit. Nu a mai fost văzut în public de o lună