Antena Meniu Search
x

Ministrul de externe al Chinei nu a mai fost văzut de trei săptămâni. Dispariţia misterioasă provoacă speculații intense

Ministrul de Externe al Chinei, Qin Gang, nu a fost văzut în public de trei săptămâni, o absență neobișnuit de lungă în timpul unei perioade aglomerate de activitate diplomatică la Beijing, stârnind speculații intense într-o țară cunoscută pentru opacitatea sa politică, potrivit CNN.

de Redactia Observator

la 17.07.2023, 16:25

Qin Gang
Ministrul de externe al Chinei nu a mai fost văzut de trei săptămâni - Profimedia

Ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, nu a mai fost văzut în public de trei săptămâni, o absență neobișnuit de lungă în timpul unei perioade aglomerate de activitate diplomatică la Beijing. Absența a declanșat speculații intense în țară.

Ultima apariţie în public a demnitarului a fost la data de 25 iunie

Qin, în vârstă de 57 de ani, este diplomat de carieră și consilier al liderului chinez Xi Jinping. El a fost promovat în funcția de ministru de Externe în luna decembrie, după o scurtă perioadă de timp în care a fost ambasador în SUA. Demnitarul nu a mai fost văzut în public de la 25 iunie, după ce s-a întâlnit la Beijing cu oficiali din Sri Lanka, Vietnam și Rusia. În ultima sa apariție publică, Qin a fost văzut mergând cot la cot cu ministrul adjunct de externe rus Andrey Rudenko.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că nu are „nicio informație de furnizat", atunci când a fost întrebat de absența ministrului. Purtătorul de cuvânt a mai spus că activitățile diplomatice ale Chinei se desfășoară ca de obicei.

Pe acelaşi subiect

Ministrul de Externe al Chinei a lipsit de la două întâlniri importante

Absența lui Qin a fost remarcată cu atât mai mult cu cât în ultimele săptămâni la Beijing a fost o activitate diplomatică intensă. În capitala chineză au ajuns înalții oficiali americani Janet Yellen și John Kerry. Qin ar fi trebuit să se întâlnească și cu șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, la începutul acestei luni la Beijing, dar întâlnirea a fost amânată la cererea Chinei.

De asemenea, Qin nu s-a prezentat la o reuniune anuală a miniștrilor de externe ai Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care a avut loc săptămâna trecută în Indonezia.

Speculațiile sunt despre starea de sănătate a demnitarului, dar și despre o posibilă investigație care l-ar viza.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Ministrul de externe al Chinei nu a mai fost văzut de trei săptămâni. Dispariţia misterioasă provoacă speculații intense