Antena Meniu Search
x

Narendra Modi, al treilea mandat de premier, deşi a pierdut majoritatea absolută în India

Premierul Narendra Modi rămâne la putere în India cu sprijinul coaliţiei în urma alegerilor desfăşurate din 19 aprilie până la 1 iunie. A obţinut un nou mandat de premier, deşi partidul său Bharatiya Janata (Partidul Poporului Indian) a pierdut majoritatea parlamentară absolută pentru prima oară în ultimii 10 ani.

de Redactia Observator

la 05.06.2024 , 17:48

Narendra Modi demisionează după ce partidul său a pierdut majoritatea absolută în parlamentul din India
Narendra Modi demisionează după ce partidul său a pierdut majoritatea absolută în parlamentul din India - Profimedia

Alianţa Democratică Naţională, coaliţia condusă de BJP, Partidul Poporului Indian, și-a asigurat 293 de locuri în parlament, peste pragul de 272 necesar pentru a forma un guvern. Partidul lui Modi a obţinut totuşi cel mai mare număr de mandate parlamentare, 240 din 543.  Coaliția de opoziție, INDIA, a avut rezultate peste aşteptări, obţinând 232 de mandate parlamentare.

Narendra Modi a demisionat miercuri dimineaţă aşa cum este protocolul pentru formarea noului executiv. Ar urma să depună din nou jurământul ca prim-ministru sâmbătă. Modi a mulțumit alegătorilor pentru votul lor și a spus că "va face totul" pentru a eradica corupția și sărăcia.

Preşedintele Droupadi Murmu a acceptat demisia lui Modi şi i-a cerut să asigure interimatul până la formarea unui nou guvern. Conform unui oficial al preşedinţiei de la New Delhi, cabinetul a recomandat dizolvarea camerei inferioare a parlamentului, Lok Sabha (Casa Poporului - n. red.). Alianța INDIA nu a acceptat înfrângerea și a anunţat că se va întâlni pentru a decide următorii pași.

Articolul continuă după reclamă

India, cele mai mari alegeri din lume

Cele mai mari alegeri din lume au avut loc în șapte etape pe parcursul a șase săptămâni, cu aproape un miliard de oameni înscriși pentru a vota. 

Datele Comisiei Electorale arată, conform AFP, că s-au prezentat la urne circa 642 de milioane de indieni din cei 968 de milioane înscrişi pe listele electorale, rata de participare de 66,3% fiind cu aproximativ un punct procentual mai mică decât cea înregistrată în 2019 (67,4%). Cu cinci ani în urmă, BJP a obţinut 303 de mandate parlamentare, mult peste cele 272 necesare pentru a guverna.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Stiri externe » Narendra Modi, al treilea mandat de premier, deşi a pierdut majoritatea absolută în India