Meniu LIVE
Search
x

NASA: Telescopul spaţial Hubble nu mai funcţionează de câteva zile

Telescopul spaţial Hubble al NASA, care se află de peste 30 de ani pe orbita Terrei, nu mai funcţionează de câteva zile, a anunţat vineri NASA, adăugând că ”lucrează pentru rezolvarea problemei”.

De Ana Maria Ghiarasim la 19.06.2021, 10:00

Problema ar pleca de la un computer cu sarcină utilă care a încetat să mai funcționeze duminica trecută, a spus agenția spațială americană. 

”Telescopul şi instrumentele ştiinţifice sunt în stare bună”, a precizat Agenţia spaţială americană.

Însă computerul care controlează aceste instrumente ”s-a oprit duminică, 13 iunie”, în a doua parte a zilei, potrivit orei locale din Statele Unite. Un test pentru repornirea sa, realizat a doua zi, a eşuat.

Un modul de memorie deteriorat, cauza problemei

Pe acelaşi subiect

NASA a anunțat că un modul de memorie deteriorat ar fi cauza pentru care computerul a încetat să funcționeze.

Tehnologia pentru computerul cu sarcină utilă datează din anii 1980 și a fost înlocuită în timpul lucrărilor de întreținere în 2009, scrie France 24.

Telescopul spațial Hubble se află de peste 30 de ani pe orbita Terrei

Lansat în 1990, telescopul spațial Hubble a revoluționat lumea astronomiei și ne-a schimbat viziunea asupra universului în timp ce trimitea înapoi imagini ale sistemului solar, ale Căii Lactee și ale galaxiilor îndepărtate.

Un telescop nou și mult mai puternic, numit Telescopul James Webb, este programat să fie lansat pe orbită la sfârșitul acestui an. Este conceput pentru a privi mai adânc în cosmos ca niciodată.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » NASA: Telescopul spaţial Hubble nu mai funcţionează de câteva zile