Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Premieră mondială. Nava spaţială chineză Chang'e-6 s-a întors pe Terra cu noi eşantioane de pe partea întunecată a Lunii

Nava spaţială chineză Chang'e-6, care transportă mostre de pe partea îndepărtată a Lunii, s-a întors pe Pământ marţi, după o misiune dificilă de 53 de zile. Este o misiune în premieră mondială.    

de Redactia Observator

la 25.06.2024 , 09:42

Premieră mondială. Nava spaţială chineză Chang'e-6 s-a întors pe Terra cu noi eşantioane de pe partea întunecată a Lunii Premieră mondială. Nava spaţială chineză Chang'e-6 s-a întors pe Terra cu noi eşantioane de pe partea întunecată a Lunii

Din cauza complexităţii sale, aceasta a fost una dintre cele mai ambiţioase misiuni spaţiale ale Chinei. Partea îndepărtată a Lunii este o regiune rar explorată. Se numeşte astfel deoarece este invizibilă de pe Pământ. Este foarte promiţătoare pentru cercetare, deoarece caracteristicile sale accidentate sunt mai puţin netezite de vechile fluxuri de lavă decât cele de pe partea cea mai apropiată.

Probele prelevate de Chang'e-6, de sol şi roci, ar putea ajuta să aflăm mai multe despre formarea şi istoria satelitului natural al Pământului. Sonda a fost lansată în spaţiu la 3 mai de la centrul de lansare Wenchang din provincia insulară tropicală Hainan (sudul Chinei).

Cum au fost prelevate mostrele

Articolul continuă după reclamă

Aproximativ o lună mai târziu, a aterizat în imensul bazin Pole Sud-Aitken, unul dintre cele mai mari cratere de impact cunoscute din Sistemul Solar, situat pe partea îndepărtată a Lunii. Sonda a folosit un burghiu şi un braţ robotizat pentru a colecta probele. De asemenea, a făcut fotografii ale suprafeţei lunare şi a plantat un steag chinez roşu şi galben în solul gri de pe partea îndepărtată a Lunii.

Pe acelaşi subiect

La 4 iunie, sonda a efectuat prima lansare reuşită din istorie de pe partea îndepărtată a Lunii, pentru a plasa probele colectate pe orbita lunară, unde se află de la acea dată. Agenţia de presă de stat China Nouă a descris acest succes drept "o performanţă fără precedent în istoria explorării Lunii".

Operaţiunea a fost într-adevăr extrem de tehnică şi delicată. Întreaga misiune a necesitat utilizarea unui satelit releu chinez pentru a se asigura că semnalele de comunicare pot fi transmise de pe Pământ către partea îndepărtată a Lunii în ambele direcţii. China şi-a dezvoltat considerabil programele spaţiale în ultimii treizeci de ani, injectând miliarde de euro în acest sector în încercarea de a ajunge din urmă liderii american, rus şi european.

În 2019, ţara asiatică a trimis o navă spaţială pe partea îndepărtată a Lunii, o premieră mondială. În 2020, a adus înapoi mostre de pe partea vizibilă a Lunii şi a finalizat Beidou, sistemul său de navigaţie prin satelit. În 2021, China a trimis un mic robot pe Marte.

Gigantul asiatic speră să lanseze prima sa misiune cu echipaj uman pe Lună până în 2030. De asemenea, intenţionează să construiască o bază lunară. Statele Unite sunt angajate într-o rivalitate cu China cu privire la programul său lunar. Washingtonul intenţionează să trimită astronauţi pe Lună până în 2026 cu misiunea Artemis 3.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri externe » Premieră mondială. Nava spaţială chineză Chang'e-6 s-a întors pe Terra cu noi eşantioane de pe partea întunecată a Lunii