Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Un pas uriaş pentru programul spaţial chinez. Sonda Chang’e-6 a ajuns pe Lună, de unde a prelevat eşantioane din partea întunecată

Sonda chineză Chang-e-6 a reuşit să decoleze de pe partea întunecată a Lunii şi să intre pe orbita acesteia. Misiunea a fost dificilă, pentru că acea parte a satelitului natural al Pământului nu este uşor de atins.

de Redactia Observator

la 05.06.2024 , 09:14

Orice poate merge prost din cauza orientării sale faţă de Terra şi de terenul cu multe cratere mari şi adânci. Sonda lunară a petrecut două zile, timp în care a adunat roci cu ajutorul unui braț mecanic și a unui burghiu.

Agenţia Spaţială Chineză spune că sonda a rezistat cu succes testului temperaturilor ridicate şi va reveni pe pământ peste aproximativ trei săptămâni, în jurul datei de 25 iunie. China a mai trimis un dispozitiv pe partea îndepărtată a Lunii în 2019, dar care nu a colectat nicio probă.

"Scopul expediţiei spațiale este explorarea Universului. La fel ca și programul Trei în Nord, aceasta își propune să alinieze conștiința între Cer și Pământ, iar asta necesită perseverență, muncă asiduă, pasiune și spirit științific", au declarat iniţiatorii misiunii.

Vezi și

Succes pentru China, îngrijorare în SUA

Pe acelaşi subiect

Modulul de ascensiune al sondei chineze Chang’e-6 a decolat cu succes marţi de pe suprafaţa Lunii, transportând mostre de pe partea întunecată, transmite agenţia naţională de ştiri Xinhua.

Modulul de ascensiune al „sondei chineze Chang’e-6 a decolat de pe suprafaţa lunară marţi dimineaţă transportând eşantioane colectate de pe partea ascunsă a Lunii, o realizare fără precedent în istoria explorării umane a Lunii”, a indicat Xinhua, care citează Administraţia Spaţială Chineză.

Sonda Chang’e-6 a aselenizat cu succes pe partea întunecată a Lunii. Aselenizarea a avut loc în Bazinul Polul Sud-Aitken, unul dintre cele mai mari cratere cunoscute din sistemul solar. O regiune cu un mare potențial pentru cercetare deoarece craterele sale sunt mai puțin acoperite de fluxurile de lavă antice, comparativ cu partea vizibilă a Lunii. Misiunea Chang’e-6 (CIANG i 6) va dura 53 de zile și a început pe 3 mai.

China a investit mult în programul său spațial sub conducerea lui Xi, cu scopul de a reduce decalajul față de SUA și Rusia. Printre realizările notabile ale programului spațial chinez se numără construirea stației spațiale Tiangong și aterizarea roverelor robotice pe Marte și pe Lună. De asemenea, China este a treia țară care a plasat în mod independent oameni pe orbită și intenționează să trimită o misiune cu echipaj pe Lună până în 2030.

Pe de altă parte, SUA și-a exprimat îngrijorarea că acest program ar putea masca obiective militare, iar China încearcă să stabilească o poziție dominantă în spațiu. Ca răspuns, SUA vrea să trimită astronauți înapoi pe Lună până în 2026 cu Artemis 3.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Ştiri externe » Un pas uriaş pentru programul spaţial chinez. Sonda Chang’e-6 a ajuns pe Lună, de unde a prelevat eşantioane din partea întunecată