Antena Meniu Search
x

Noi imagini din Al Shifa, cu ostatici aduşi de Hamas, susţine IDF. Tel Avivul afirmă că a mai găsit un tunel lung de 55 m, folosit de militanţi

Războiul dintre Israel şi Hamas nu e nici pe departe de a se încheia. Bilanţul morţilor din Gaza a ajuns la 13.000, anunţă oficialii. Între timp, israelienii au făcut publice imagini cu un nou tunel al teroriştilor, aflat chiar sub principalul spital din Gaza, al-Shifa. Hamas neagă prezenţa militară în unitatea medicală. În schimb, vin şi veşti bune. Israel şi Hamas sunt la un pas de un acord pentru eliberarea ostaticilor în schimbul unei încetări a focului.     

de Redactia Observator

la 20.11.2023, 11:43

Vezi și

Sub spitalul al-Shifa, israelienii au găsit un tunel lung de 55 de metri. Într-o actualizare a operaţiunilor desfăşurate în spitalul Al Shifa din oraşul Gaza, armata israeliană a declarat că inginerii săi au descoperit un tunel adânc de 10 metri şi care se întinde pe o distanţă de 55 de metri până la o uşă rezistentă la explozie.

''Acest tip de uşă este folosit de organizaţia teroristă Hamas pentru a împiedica forţele israeliene să pătrundă în centrele de comandă şi în instalaţiile subterane aparţinând Hamas'', se arată într-un comunicat militar însoţit de o înregistrare video în care se vede un pasaj îngust, cu acoperiş de beton boltit, care se termină cu o uşă gri. Comunicatul nu precizează ce se afla dincolo de uşă. Tunelul a fost accesat printr-un puţ, descoperit într-o magazie din incinta complexului Shifa care conţinea muniţie.

Israelul nu doar că vrea să demaşte Hamas. Armata lui Netnyahu acuză teroriştii că folosesc spitalul al-Shifa pe post de bază militară. Hamas neagă cu fermitate acuzaţiile.

Osama Hamdan, reprezentant Hamas: Israelienii au susținut că acest spital este un centru de comandă, control, administrare și dominare, o chestiune mult mai mare decât un simplu tunel. Unde este? Nu există nimic de acest fel.

Pe acelaşi subiect

În urmă cu câteva zile, tot în zona spitalului, într-un alt tunel, israelienii au găsit mai multe arme care ar fi putut aparţine Hamas. Armata israeliană nu se lasă. Aseară, soldaţii au publicat o serie de înregistrări video ale camerelor de securitate din spital arată cum Hamas aduce ostatici străini la spital, în urma atacului din 7 octombrie.

Noi imagini cu ostaticii luaţi de Hamas

Daniel Hagari, purtător de cuvânt IDF: Hamas îi ţine ostatici pe cei în vârstă. Bărbați, femei, copii, bebeluși. Bebeluşi, ţinuţi ostatici! Forțele de Apărare ale Israelului au obligația morală de a-i aduce acasă pe toți, pe fiecare dintre ostaticii noștri. Nu ne vom odihni până nu o vom face. Hamas îi ascundea și îi ucidea pe ostaticii noștri în spitalul Shifa.

Din 7 octombrie, soarta a peste 240 de ostatici răpiţi de Hamas este o necunoscută. Ziariştii de la Washington Post anunţă însă că un acord pentru eliberarea lor ar putea fi semnat în scurt timp. Totul la presiunea Statelor Unite şi cu medierea Qatarului.

Sheikh Mohammed Al Thani, premierul Qatarului: Acum sunt mai încrezător că suntem suficient de aproape pentru a ajunge la un acord. Punctele de dezacord, sincer, în această etapă au legături cu chestiuni practice, logistice. nu este vorba despre ceva care reprezintă esenţa tranzacției.

O veste bună vine şi de la spitalul Shifa, ocupat săptămâna aceasta de trupele israeliene. 31 de bebeluşi născuţi prematur au fost evacuaţi cu ambulanţele într-un efort comun al ONU, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Crucii Roşii. Ei au fost transferaţi la spitalele din sudul Fâşiei Gaza.

Războiul pare să se extindă

Războiul pare să se extindă. În Marea Roşie, rebelii Houthi din Yemen au deturnat o navă deţinută parţial de un om de afaceri israelian. Vasul plecase din Turcia către India şi are un echipaj format din 25 de cetăţeni din Ucraina, Bulgaria, Mexic şi Filipine.

Manifestaţiile pro-Palestina au continuat în lume şi ieri. În Pakistan, protestatarii au fluturat steaguri palestiniene și au scandat mesaje de susţinere. În centrul Parisului, sute de personalităţi franceze au protestat duminică în linişte. Actori, miniştri, toţi au cerut pacea între israelieni și palestinieni.

De la începerea războiului, 30.000 de civili au fost răniți în urma atacurilor israeliene asupra Fâşiei Gaza. Alţi peste 880.000 au fost nevoiţi să îşi găsească un acoperiş deasupa capului. În goana după mâncare, mai mulţi copii aşteaptă ore întregi la cozi pentru a primi o bucată de pâine sau o sticlă de apă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Noi imagini din Al Shifa, cu ostatici aduşi de Hamas, susţine IDF. Tel Avivul afirmă că a mai găsit un tunel lung de 55 m, folosit de militanţi