Antena Meniu Search
x

Noi probleme pentru Ursula von der Leyen. Curtea Europeană de Conturi acuză Comisia că ascunde detalii despre contractele cu Pfizer

Controversele legate de modul în care s-au purtat între Comisia Europeană și Pfizer au semnat contractul pentru furnizarea vaccinurilor împotriva Covid-19 se adâncesc. Politico notează că situația a devenit mai complexă, asta după Curtea Europeană i-a acuzat pe comisarii europeni că nu au dezvăluit detalii despre această înțelegere și rolul jucat de Ursula von der Leyen.

de Redactia Observator

la 13.09.2022, 14:34

Ursula von der Leyen
Noi problemele pentru Ursula von der Leyen. Curtea Europeană de Conturi acuză Comisia că ascunde detalii despre contractele cu Pfizer - Profimedia

Autoritatea de supraveghere a bugetului a constatat că von der Leyen a încălcat regulamentul existent pentru a încheia un acord preliminar cu Pfier, deschizând calea pentru un contract pentru până la 1,8 miliarde de doze de vaccin, semnat în mai 2021. Pentru toate celelalte acorduri legate de vaccinuri încheiate de UE între 2020 și 2021, o echipă comună formată din oficiali ai Comisiei și șapte țări membre a purtat discuții exploratorii. Rezultatul a fost transmis unui comitet format din reprezentanți din toate cele 27 de state membre ale UE care au semnat acordul.

Procedurile standard nu au fost urmate în cazul celui mai mare contract al UE, spune Curtea de Conturi. În schimb, von der Leyen a condus ea însăși negocierile preliminare pentru contract în martie și a prezentat rezultatele consiliului director în aprilie. Între timp, o întâlnire planificată a consilierilor științifici, organizată pentru a discuta strategia UE privind vaccinurile pentru 2022, nu a avut loc niciodată, se mai arată în raport.

Negocierile pentru furnizarea vaccinurilor, acoperite de controverse

Spre deosebire de celelalte negocieri contractuale, Comisia a refuzat să furnizeze înregistrări ale discuțiilor cu Pfizer, fie sub forma unor procese-verbale, a numelor experților consultați, a termenilor conveniți sau a altor dovezi. "Am cerut Comisiei să ne furnizeze informații cu privire la negocierile preliminare pentru acest acord", scriu autorii raportului. "Cu toate acestea, ele nu au fost trimise."

Pe acelaşi subiect

Un auditor senior care a ajutat la conducerea anchetei a declarat pentru Politico că refuzul Comisiei de a divulga informațiile cerute este extrem de neobișnuit. "Acest lucru nu se întâmplă aproape niciodată. Nu este o situație cu care ne confruntăm în mod normal." Raportul de audit ridică și mai multe îngrijorări cu privire la acțiunile lui von der Leyen, cu doar două zile înainte ca aceasta să își prezinte discursul anual privind starea uniunii.

În aprilie 2021, New York Times a raportat că ursula von der Leyen a făcut schimb de mesaje cu Albert Bourla, directorul executiv al Pfizer, în perioada premergătoare acordului. Relația aparent personală dintre politicieni și afaceriști a creat controverse în acel moment

Și, după cum notează raportul, investigația Ombudsmanului European în această chestiune a întâmpinat probleme. La momentul respectiv, Comisia a susținut că nu mai avea mesajele text înregistrate. Ca răspuns, Ombudsmanul Emily O'Reilly a stabilit că a fost un caz de administrarea defectuoasă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Noi probleme pentru Ursula von der Leyen. Curtea Europeană de Conturi acuză Comisia că ascunde detalii despre contractele cu Pfizer