Antena Meniu Search
x

"Nu e război. E exterminare". Lângă Kiev, ucrainenii trăiesc cu frica în suflet. Nu mai ştiu unde să se ascundă, de teama ruşilor

Două săptămâni. Atât a trecut din ziua în care Rusia a declanşat invazia Ucrainei, iar în doar 14 zile viaţa multor ucraineni s-a schimbat radical. O femeie care şi-a abandonat marţi locuinţa de lângă Kiev povesteşte despre atmosfera de teroare din satul său, Nemishajeve. Yaroslava Kaminska crede că "ăsta nu e război. E exterminare".

de Redactia Observator

la 09.03.2022, 15:42

Lângă Kiev, ucrainenii trăiesc cu frica în suflet
Lângă Kiev, ucrainenii trăiesc cu frica în suflet - Profimedia

În localitatea Nemishajeve, de la marginea capitalei Kiev, oamenii s-au baricadat în case din primele zile ale războiului, încercând să se adăpostească de bombardamentele aramtei ruse. Yaroslava Kaminska a povestit pentru CNN că a rămas aici cu familia - soţul, părinţii şi bunica lui - crezând că nu vor ajunge în focul bătăliei. "Am fost extrem de naivi", oftează ea.

Ucrainenii nu mai ies din case. Trăiesc în beznă, fără electricitate, cu teama în suflet

De la începutul invaziei, pe 24 februarie, rezidenţii din Nemishajeve nu se mai îndepărtează de locuinţe. Sunt mult prea speriaţi. "Dacă ieşi din casă, trebuie să ai mereu grijă să stai astfel încât gloanţele să nu te poată lovi", povesteşte ucraineanca. "Nu putem să mergem nici măcar pe strada vecină. Alergăm ascunşi pe după garduri, prin curţi, pe lângă ziduri. În propriul nostru sat, din ţara noastră", adaugă Yaroslava Kaminska. Aceasta mai spune că localnicii îi numesc pe soldaţii ruşi "orci", la fel ca personajele fantastice din "Stăpânul Inelelor". Povesteşte că unii oameni au fost împuşcaţi, iar prezenţa tancurilor pe străzi nu mai surprinde pe nimeni. În plus, localitatea a rămas fără apă curentă, electricitate şi încălzire încă din data de 28 februarie. 

Din Ucraina scapă cine poate. "Nu e război. E exterminare"

Tensiunile au crescut simţitor şi în familie: "Am ţipat unii la alţii, am adus războiul în casă". Marţi, au decis să fugă la fel ca mulţi alţi vecini. Dar nu au planuri de viitor pe termen lung. Speră să revină la viaţa lor obişnuită, dar optimismul a scăzut dramatic. "Ne-am luat doar pisica, nişte haine şi chitara", adaugă femeia. "Nu am făcut baie de o săptămână, dar nici măcar nu m-am gândit la asta. Să supravieţuim e tot ce contează ... Ştiu ce ne face Rusia. Ăsta nu e război. E exterminare", crede Yaroslava Kaminska.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » "Nu e război. E exterminare". Lângă Kiev, ucrainenii trăiesc cu frica în suflet. Nu mai ştiu unde să se ascundă, de teama ruşilor