Antena Meniu Search
x

Video "Mamă, sunt în viaţă!". Reacţia unei mame din Ucraina, după ce află că fiul ei trăieşte

Război Rusia - Ucraina, ziua 14. Zeci de mii de oameni au simţit pe pielea lor teroarea dezlănţuită de războiul pornit de armata rusă în Ucraina. Cei care au reuşit să scape cu viaţă în urma bombardamentelor au fost nevoiţi să-şi spună "adio" la graniţa cu alte state. Mamele şi-au luat copiii în braţe şi au fugit unde au văzut cu ochii, în timp ce bărbaţii au fost nevoiţi să rămână pentru a lupta într-un război pe care nimeni nu şi l-a dorit, dar pe care civilii îl resimt cel mai tare. În total, peste 1.5 milioane de refugiați au plecat din Ucraina în cele 13 zile de război. Alte câteva milioane de oameni sunt strămutați în țară.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 09.03.2022, 12:49

Mama care îşi aşteaptă fiul
Larisa, o mamă din Ucraina, află că fiul său este în viaţă - Captură video / CNN

Au trecut două săptămâni de la invazia Rusiei în Ucraina. Două săptămâni în care mii de ucraineni şi-au pierdut viaţa în urma bombardamentelor armatei ruse. Mii de civili care nu şi-au dorit niciodată un război au pierit în moduri cumplite, încercând să fugă sau luptând pentru a-şi apăra propriul pământ. Zeci de mii de mame şi-au luat copiii şi s-au îngrămădit în trenuri cu câteva bagaje şi speranţa că în altă ţară vor găsi linişte, lăsând în urmă soţi, taţi, părinţi care s-au întors la război. 

Mii de oameni caută refugiu, după invazia Rusiei în Ucraina

Mai mulţi localnici din oraşul Irpin au reuşit în cele din urmă să ajungă într-o zonă sigură, de unde pot pleca spre alte ţări, relatează CNN. Mulţi dintre ei au dormit în buncăre, adăpostiţi de teama bombardamentelor, în timp ce alţii au fost nevoiţi să se separe de familie şi să caute pe cont propriu scăparea din calea armatei ruse. Zeci de bătrâni de la centrele pentru vârstnici sunt căraţi pe braţe pentru a fi urcaţi în autocare şi trimişi în siguranţă peste graniţă. Mulţi dintre ei au trăit şi războaiele altor timpuri, dar nu puteau crede vreodată că vor ajunge, la anii bătrâneţii, atât de vulnerabili şi neajutoraţi, să vadă din nou teroare pe străzi. Alte persoane ţipă de fericire reîntâlnindu-şi rude şi prieteni pe care îi credeau pierduţi definitiv, după zile întregi fără contact cu lumea exterioară. Soldaţii şi voluntarii încearcă să ofere ajutor fiecărei persoană aflată în nevoie. 

Pentru Larisa şi Andriy, doi rezidenţi din Irpin, întreaga perioadă a fost agonizantă, neştiind absolut nimic despre copilul lor. Au sperat neîncetat să audă că este în viaţă şi este în siguranţă, departe de războiul care a răpit atât de multe vieţi. 

Pe acelaşi subiect

„Aşteptăm, sperăm, ne rugăm. Asta e durerea tuturor mamelor, a tuturor mamelor, este o tragedie”, mărturiseşte, printre lacrimi, Larisa.

Fiecare telefon pe care îl primeau aducea speranţă învăluită în teamă. Un singur mesaj putea transmite fie bucurie fie o durere de nedescris, iar până nu primeau răspunsul la care visau nu se puteau linişti. Până la urmă, ce te-ar putea linişti în momentele în care bombardamentele se aud în depărtare, oamenii plâng şi tremură de frică oriunde ai privi şi nimeni nu ştie dacă fiul tău e în viaţă sau a pierit în moduri cumplite, sub cruzimea armatei ruse.

„Singurele lucruri pe care le poţi aştepta de la un telefon sunt: «Mamă, sunt viu, mamă, sunt viu!» Asta este tot”, a adăugat soţul, Andriy.

Pentru Larisa şi Andriy finalul este unul fericit. Într-un final, telefonul le-a adus cea mai liniştitoare veste. "Sunt cea mai fericită mamă din lume. Fiul meu este cu mine, este în viaţă!"

Război Rusia - Ucraina, ziua 14

Nu fiecare mamă poate spune însă acelaşi lucru. Numărul de răniţi civili confirmaţi până acum este de 861. Biroul ONU foloseşte o metodologie strictă şi raportează doar victimele pe care le-a putut verifica. Aceştia subliniază însă că cifrele reale sunt mult mai mari, în parte pentru că luptele intense au întârziat primirea informaţiilor şi multe rapoarte trebuie să fie coroborate în continuare. 

Autorităţile din Ucraina anunţă prima evacuare reuşită: 5.000 de civili au plecat din Sumy. Pe de altă parte, Rusia a mutat un tren blindat plin de armament din Crimeea în Ucraina, anunţă Pentagonul. Potrivit aceloraşi surse, o nouă coloană rusă se îndreaptă spre Kiev şi se pregăteşte încercuirea capitalei Ucrainei. Rusia a anunţat că astăzi, începând cu ora 09:00, va fi încetat focul în 5 oraşe importante, inclusiv Kiev, pentru a se permite evacuarea civililor.

Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ZIUA în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2ZIUA 3ZIUA 4ZIUA 5ZIUA 6ZIUA 7ZIUA8ZIUA 9ZIUA 10ZIUA 11ZIUA 12 şi ZIUA 13

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » "Mamă, sunt în viaţă!". Reacţia unei mame din Ucraina, după ce află că fiul ei trăieşte