Antena Meniu Search
x

Video "Nu voi uita niciodată!" Milioane de oameni, în beznă timp 4 minute şi jumătate. Cum s-a văzut eclipsa totală de Soare de pe Pământ, din avion sau din satelit

Ieri a avut loc cel mai aşteptat eveniment astronomic din an, eclipsa totală de Soare, vizibilă doar din America de Nord. Luna s-a poziţionat perfect între Pământ şi Soare, iar timp de patru minute şi jumătate pe timp de zi, a fost beznă totală. Zeci de milioane de oameni s-au bucurat de experienţa spectaculoasă, care nu se va repeta în America încă 20 de ani. Peste 4 milioane de turişti au venit special în Statele Unite pentru a urmări acest fenomen. 

de Redactia Observator

la 09.04.2024, 12:46

Vezi și

Telefoanele sus, camerele sus! 5, 4, 3, 2, 1... Eclipsă totală! Eclipsă totală, oameni buni! 

4 minute şi 28 de secunde. Atât a durat spectacolul oferit de eclipsa totală de soare

În tot acest timp, sub cerul liber, zeci de milioane de americani s-au aflat în întuneric. 

Simt deja o scădere a temperaturii, nu-mi vine să cred că se răcește. Mulțimea începe să se dezlănțuie! 

Pe acelaşi subiect

Portul mexican Mazatlan din Sinaloa, cel mai bun loc din lume pentru observarea eclipsei totale de soare

Fenomenul astronomic a început în Pacific, a traversat Mexicul, iar mai apoi a străbătut Texasul pe o traiectorie spre nord-est, trecând prin 15 state americane. Ulterior, s-a îndreptat spre Canada și Atlanticul de Nord. Totuşi, cel mai bun loc din lume pentru observarea eclipsei totale de soare a fost portul mexican Mazatlan, din Sinaloa. 

Mauricio Leonides, turist: Sunt pasionat de astronomie și îmi place tot ce are legătură cu acest domeniu. A fost ocazia perfectă de a urmări ceva ce nu se va mai repeta prea curând.

Cu toate acestea, un număr uriaş de persoane a ales să vadă fenomenul la Cascada Niagara. 

Perla Reyes, spectator: Nu am mai fost niciodată la Cascada Niagara. A fost frumos. Și, desigur, această experiență (n.r eclipsa) a făcut totul să fie mult mai special.

Sute de cupluri s-au căsătorit în punctul culminant al eclipsei

Unii au ales acest moment unic pentru a-și uni destinele. Aproape 450 de cupluri au spus da în punctul culminant al eclipsei.

Pentru un moment, am simțit că suntem singuri. Chiar dacă eram înconjurați de o întreagă comunitate, am simțit că suntem doar noi. A fost o atmosferă intimă. 

Peste patru milioane de turişti au venit special în Statele Unite pentru a urmări acest fenomen. 

Nu voi uita niciodată acest moment!

A fost probabil cel mai tare lucru pe care l-am văzut vreodată cu ochii mei. Am ajuns aici în ultimul moment. A meritat cu siguranță călătoria. A meritat şi atmosfera.

Fenomenul nu a fost admirat doar de pe Pământ. Pe reţelele sociale au apărut imagini senzaţionale care surprind eclipsa totală de soare din avion sau chiar din satelit. 

Cercetătorii au profitat de aceste momente preţioase pentru a pune în practică experimente ştiintifice, cu ajutorul cărora speră că vor desluşi din secretele universului.

Marcia Dunn, Associated Press: Sunt atât de multe de învățat despre Pământ și Soare, iar eclipsele totale de Soare sunt un dar al naturii pentru a deveni mai inteligenți. 

Următoarea eclipsă totală de Soare, pe 12 august 2026

Încă din Antichitate, astfel de fenomene astronomice spectaculoase au alimentat diverse superstiţii. De altfel, vechii egipteni, locuitorii din Mesopotamia, dar şi civilizaţiile din America Centrală, cum ar fi incaşii sau aztecii, îşi bazau obiceiurile sociale şi religioase pe diversele faze ale lunii şi pe orientarea soarelui. Teoriile conform cărora eclipsele prevestesc sfârşitul lumii îşi găsesc adepti chiar şi în zilele noastre, deşi oamenii de ştiinţă au acum toate explicaţiile pentru fenomenul acoperirii temporare a discului solar.

Potrivit NASA, următoarea eclipsă totală de Soare va avea loc pe 12 august 2026 și va fi vizibilă în Groenlanda, Islanda, Spania, Rusia și o mică zonă din Portugalia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » "Nu voi uita niciodată!" Milioane de oameni, în beznă timp 4 minute şi jumătate. Cum s-a văzut eclipsa totală de Soare de pe Pământ, din avion sau din satelit