Antena Meniu Search
x

Video Eclipsa totală de soare, 8 aprilie. Fenomenul astrologic care va fi mai fi vizibil doar peste 20 de ani. De ce se răcesc temperaturile brusc cu 3 sau 4 grade

Eclipsa totală de soare, 8 aprilie. Zeci de milioane de oameni s-au bucurat de o experienţă astronomică spectaculoasă, care nu se va repeta încă 20 de ani. Este vorba despre o eclipsă totală de soare, vizibilă cu ochiul liber doar de pe continentul american. Milioane de localnici, dar şi străini, printre care şi români, au luat drumul spre "oraşele eclipsei". Veniturile generate de eveniment sunt estimate la 6 miliarde de dolari. 

de Redactia Observator

la 08.04.2024, 21:42

Vezi și

Când treci printr-o eclipsă simţi legătura cu spaţiul. Dumnezeule! Nu ai văzut nimic dacă nu ai văzut asta! Sursă NASA

Timp de patru minute şi 28 de secunde, Luna se va interpune între Pământ şi Soare, iar ziua se va transforma în noapte.  

Fenomenul astrologic care va fi mai fi vizibil doar peste 20 de ani

Eclipsa debutează în Oceanul Pacific, dar ajunge deasupra uscatului în Mexic, în apropiere de Mazatlan. Douăzeci de minute mai târziu, umbra trece în Texas şi apoi traversează alte 14 state americane, printre care Pennsylvania, New York şi Maine. După ce ajunge şi prin Canada, eclipsa dispare în Oceanul Atlantic. 

Pe acelaşi subiect

Pe lângă efectul vizual de pe cer, eclipsa se simte şi fizic. Temperaturile vor scădea brusc cu 3 sau 4 grade. 

Ed Ting, astronom: Uneori, vântul începe să bată mai tare. Animalele sunt derutate, se aprinde iluminatul public. O să vă panicaţi! O să vă simţiţi ciudat! Jumătate dintre cei care văd o eclipsă pentru prima dată plâng. 

31 de milioane de oameni erau iniţiali pe ruta eclipsei, dar fenomenul astronomic a declanşat o migraţie în masă. Alte câteva milioane de persoane s-au pus în mişcare ca să intre pe traiectoria ei. Printre ei, şi români. Unul dintre ei este chiar vânător de eclipse.

Cătălin Beldea - vânător de eclipse: Aici, în America, este febra eclipsei, este o nebunie. Oraşul Dallas este plin de turişti, America este invadată de turişti. Cred că un sfert din avion venea la eclipsă. În autobuzul care ne-a dus erau turişti francezi, din Danemarca, vorbeau numai de eclipsă. 

Marea Eclipsă a fost transformată de americani într-un spectacol cum doar acolo se vede. Micile oraşe pregătesc de un an  spectacole şi atracţii pentru turişti. 

Cari White, primar Jonesboro: Oraşul nostru îşi va dubla populaţia, ceea ce înseamnă că 160.000 de oameni ar putea fi în oraş pentru eclipsă. Iar noi suntem încântaţi de acest lucru. 

În oraşul Russelville din Akansas, printre vizitatori sunt şi români. Tricolorul a fost pus la loc de cinste pe tabla care arată de unde vin musafirii. Tot acolo, 300 de cupluri se căsătoresc la momentul eclipsei. 

Oameni: Vrei să fugi în lume cu mine, să ne căsătorim?

- Vom avea cea mai frumoasă nuntă din istorie! 

- Ne căsătorim şi vedem şi eclipsa totală de soare!

- Ne începem viaţa cu un mare eveniment. 

O companie aeriană a organizat curse pentru pasagerii care vor să prindă marele eveniment în aer. 

Pilot avion: Pare că trebuie să se alinieze multe lucruri ca să iasă bine. Cu siguranţă, dar la asta ne pricepem.  

Singurul lucru care poate strica evenimentul este vremea. În unele regiuni sunt aşteptaţi nori. NASA este singura din lume care nu e îngrijorată de acest aspect. Agenţia Spaţială Americană va lansa trei rachete pentru a măsura efectele eclipsei asupra ionosferei, unul dintre straturile superioare ale atmosferei. 

În România, următoarea eclipsă totală de soare va avea loc în 2081. Vom avea însă parte de unele parţiale în 2027 şi în 2034. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Copilul dumneavoastră a fost victima bullying-ului?

Observator » Stiri externe » Eclipsa totală de soare, 8 aprilie. Fenomenul astrologic care va fi mai fi vizibil doar peste 20 de ani. De ce se răcesc temperaturile brusc cu 3 sau 4 grade