Antena Meniu Search
x

Foto O altă elevă de 16 ani din Iran ar fi fost omorâtă în bătaie de forțele armate, după ce ar fi refuzat să cânte un imn pro-Ali Khamenei

O altă elevă de liceu ar fi fost omorâtă în bătaie de către serviciile de securitate din Iran, după ce ar fi refuzat să cânte o o melodie pro-regim în timpul unui raid asupra școlii, transmite The Guardian. Decesul tinerei de 16 ani a alimentat valul de proteste provocat de moartea adolescentei Mahsa Amini.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 19.10.2022, 01:04

Asra Panahi, o tânără de 16 ani ce ar fi fost ucisă în bătaie în Iran
O altă elevă de 16 ani din Iran ar fi fost omorâtă în bătaie de ofițeri, după ce ar fi refuzat să cânte un imn pro-Ali Khamenei - The Guardian

Potrivit Consiliul de Coordonare al Asociaţiilor Profesorale din Iran, Asra Panahi a murit după ce forțele de securitate au luat cu asalt un liceu din orașul Ardabil, pe 13 octombrie, și au cerut ca un grup de fete să cânte un imn dedicat liderului suprem Ali Khamenei, ayatollahul Iranului. Oficialii iranieni au negat că forțele de securitate ar fi fost responsabilie și, după ce moartea tinerei a stârnit un val de proteste în toată țara, un bărbat ce s-a identificat ca fiind unchiul ei a apărut la televiziunile de stat și a susținut că adolescenta a decedat din cauza unei malformații congenitale la inimă.

Elevele de liceu, în fruntea protestelor masive ce zguduie regimul de la Teheran

Elevele de liceu din Iran au devenit o puternică forță anti-sistem, iar mai multe clipuri în care își fluturau hijab-urile în aer, dădeau jos portrete cu liderul suprem și strigau lozinti anti-regim au devenit virale pe internet. Protestele fără precedent au început în urma decesului tinerei Mahsa Amini, o fată de 22 de ani ce a murit după ce a fost arestată pentru că nu purta corect hijab-ul, în luna august.

Autoritățile din Iran au răspus cu mai multe raiduri asupra școlilor, în ultima săptămână, și există informații că ofițeri loiali regimului ar fi intrat cu forța în sălile de clasă, arestând în mod violent adolescente. Într-o declarație publicată în cursul zilei de duminică, sindicatul profesorilor din Iran a condamnat asalturile "brutale și inumane" și a cerut demisia ministrului Educației, Yousef Nouri.

Vestea morții tinerei Asra Panahi a mobilizat din nou tineretul la proteste, în cursul weekendului trecut. Printre protestatari s-a aflat și Naznin (n.r. numele dat de jurnaliștii de la The Guardian este unul fals), o tânără de 16 ani ai cărei părinți au încercat să o țină în casă de frica represaliilor. "Nu am fost lăsată să merg la școală pentru că părinții se tem pentru viața mea. Dar ce s-a schimbat? Regimul continuă să ucidă și să aresteze adolescente. Ce bine fac dacă stau acasă? Eu și colegii mei din Iran am decis să protestăm pe străzi în acest weekend. O să o fac chiar dacă trebuie acum să mă ascund de părinții mei", a declarat ea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » O altă elevă de 16 ani din Iran ar fi fost omorâtă în bătaie de forțele armate, după ce ar fi refuzat să cânte un imn pro-Ali Khamenei