Antena Meniu Search
x

Foto "O condamnare la moarte". Medic britanic întors forţat în Gaza, după ce a reuşit să ajungă la graniţă. Numele lui nu se afla pe lista celor evacuaţi

Război Israel-Hamas. Un medic din Marea Britanie a povestit clipele de groază prin care a trecut după izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas. Acesta reuşise să ajungă la graniţa cu Egiptul, însă a fost întors înapoi în zona de conflict. Motivul este halucinant. Deşi familia lui se afla pe lista evacuaţilor, numele lui nu apărea pe listă, astfel a fost forţat să se întoarcă cu un autocar în Gaza.

de Redactia Observator

la 11.11.2023, 07:38

"O condamnare la moarte". Medic britanic întors forţat în Gaza, după ce a reuşit să ajungă la graniţă. Numele lui nu se află pe lista celor care trebuie evacuaţi
"O condamnare la moarte". Medic britanic întors forţat în Gaza, după ce a reuşit să ajungă la graniţă. Numele lui nu se află pe lista celor care trebuie evacuaţi - Dr. Ahmed Sabra

Dr. Ahmed Sabra se afla în Gaza când Israelul a declarat război Hamas în urma atacurilor grupului militant din 7 octombrie, a declarat Geraint Davies, deputatul local pentru Swansea West din Ţara Galilor, unde Sabra locuieşte şi lucrează în calitate de consultant al Serviciului Naţional de Sănătate, relatează CNN.

Davies a distribuit mesaje video şi vocale pe care Sabra le-a înregistrat în timp ce făcea călătoria periculoasă cu soţia şi copiii săi către punctul de trecere Rafah, unde speraseră să treacă în Egipt şi să găsească siguranţă înainte de a se întoarce acasă. Dar Davies a spus că, deşi familia lui Sabra a fost lăsată să treacă, el nu se afla pe lista aprobată a cetăţenilor străini.

Motivul pentru care nu era pe listă este necunoscut

„Aceasta este o condamnare la moarte. Facem apel la guvernul britanic să-şi facă datoria şi să ne evacueze pe mine şi pe alţi cetăţeni britanici în siguranţă, pentru a se întoarce acasă”, a spus Sabra într-un videoclip prezentat de Davies CNN

Pe acelaşi subiect

Davies a declarat pentru CNN că nici el, nici Sabra nu ştiu de ce nu a fost inclus pe listă, iar deputatul a spus că a discutat problema la Ministerul de Externe al Marii Britanii.

„Acum a fost aruncat pe stradă de Regatul Unit fără adăpost, încărcare de 10% [telefon] şi puţine date într-o zonă cu bombe. Nu aş dori asta nimănui El are nevoie de ajutorul FCDO [Biroul pentru Străinătate, Commonwealth şi Dezvoltare] pentru a-l duce acasă din zona periculoasă, împreună cu ​​familia lui şi vrea ca Marea Britanie să facă tot ce îi stă în putere pentru a-i asigura securitatea”, a spus Davies.

În mesajele video şi vocale, medicul a spus că el şi alţi trei cetăţeni britanici au aşteptat două zile şi jumătate la graniţă pentru ca ambasada britanică să intervină. Davies a spus că Sabra a primit mâncare, lichide şi o canapea pe care să doarmă în timp ce aştepta, dar în cele din urmă a fost trimis cu un autobuz înapoi în Gaza. El a susţinut că Sabra i-a spus că a fost în „contact zilnic” cu Ministerul Britanic de Externe şi cu ambasada Marii Britanii în Egipt înainte de a fi trimis înapoi în Gaza.

Biroul pentru Străinătate, Commonwealth şi Dezvoltare al Marii Britanii a transmis joi pentru CNN: „Lucrăm non-stop pentru a ne asigura că toţi cetăţenii britanici din Gaza care doresc să plece pot să o facă”. „Acest lucru implică transmiterea tuturor detaliilor cetăţenilor britanici şi ale persoanelor aflate în întreţinere eligibile către autorităţile israeliene şi egiptene. Autorităţile analizează apoi toate cazurile şi acordă permisiunea de a trece”, a explicat instituţia.

Petiţie pentru a fi întors în ţară

Declaraţia spune că biroul este în contact cu cetăţenii britanici din Gaza, iar echipele Marii Britanii sunt trimise la graniţă pentru a primi pe oricine i se permite să plece, însă nu este menţionat cazul lui Sabra.

Peste 4.800 de persoane au semnat vineri o petiţie online pentru a cere autorităţilor britanice să accelereze eforturile de evacuare a lui Sabra. Asociaţia Medicală Islamică din Marea Britanie a cerut joi într-o declaraţie ”evacuarea urgentă a doctorului Sabra şi a altor cetăţeni britanici blocaţi în Gaza”. Peste 150 de cetăţeni britanici au părăsit Gaza către Egipt prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, potrivit ministrului britanic de externe Andrew Mitchell. Aceştia se numără printre cei peste 2.000 de străini care au fost evacuaţi din Gaza de când autorităţile egiptene au convenit să deschidă graniţa la 1 noiembrie, potrivit unui bilanţ CNN.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » "O condamnare la moarte". Medic britanic întors forţat în Gaza, după ce a reuşit să ajungă la graniţă. Numele lui nu se afla pe lista celor evacuaţi