Antena Meniu Search
x

O elevă răpită de Boko Haram s-a întors acasă la părinți după 7 ani. A fost forțată să se mărite cu un terorist și are doi copii

Una dintre elevele nigeriene răpite de militanții Boko Haram, grupare teroristă, în urmă cu mai bine de șapte ani a fost eliberată și s-a reunit cu familia ei, relatează France 24.

de Redactia Observator

la 11.08.2021, 18:14

O elevă răpită de Boko Haram s-a întors acasă la părinți după 7 ani. A fost forțată să se mărite cu un terorist și are doi copii
Babagana Zulum, guvernatorul statului Borno, Pogu Ruth și mama ei - The Punch

Ruth Ngladar Pogu, răpită acum 7 ani de militanții islamiști, s-a predat luna trecută armatei nigeriene, potrivit oficialilor. Era însoțită de un bărbat despre care spune că a devenit soțul ei. Cuplul are doi copii. Ruth Ngladar Pogu și copiii ei au fost primiți de guvernatorul statului Borno. Anunțul întoarcerii tinerei a fost făcut cu întârziere pentru a-i da șansa să se reunească cu famileiei ei, potrivit France24. Oficialii au spus că acum va fi supusă unui program de reabilitare și reintegrare care se va concentra asupra sănătății și bunăstării sale psihologice.

Tânăra ar fi fost forțată să se mărite în captivitate

Autoritățile nu au comunicat alte detalii despre ce a trăit tânăra în toți acești ani, dar unele voci au speculat pe rețelele de socializare că Ruth ar fi fost forțată să se mărite cu unul dintre membrii grupării teroriste care a răpit-o în 2014, relatează presa nigeriană. În plus, Ruth făcea partea din grupul de eleve creștine răpite în urmă cu 7 ani, iar acum s-a întors acasă purtând hijab, voal pe care femeile musulmane îl poartă pe cap, semn că ar fi trecut la religia soțului. Întoarcerea ei acasă împreună cu un soț și cu doi copii ar indica faptul că femeile și fetele răpite de teroriștii Boko Haram sunt fie violate, fie forțate să se mărite cu răpitorii lor.

Aproape 300 de eleve, majoritatea cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, au fost răpite de Boko Haram în aprilie 2014 din Chibok, nord-estul Nigeriei. la vremea respectivă soarta fetelor a atras interes internațional cu zeci de apeluri pentru eliberarea lor. De-a lungul anilor, multe dintre fete au fost eliberate sau găsite de soldați, dar peste 100 sunt încă dispărute, potrivit Amnesty International.  Întorcerea lui Ruth oferă speranțe și altor rude. Răpirile în masă rămân o problemă în nordul Nigeriei, cu sute de elevi răpiți doar în acest an.

Ce este Boko Haram?

Boko Haram este o grupare islamică, calificată drept teroristă de comunitatea internațională, care crede că politica din nordul Nigeriei a fost acaparată de un grup de musulmani corupți și falși. Gruparea vrea să ducă un război împotriva lor și Republicii Nigeria pentru a crea un stat islamic „pur” guvernat de legea șariei. Din august 2011, Boko Haram a atacat cu bombe aproape săptămânal locuri publice sau biserici din nord-estul Nigeriei. De asemenea, grupul a incendiat școli și a răpit elevi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » O elevă răpită de Boko Haram s-a întors acasă la părinți după 7 ani. A fost forțată să se mărite cu un terorist și are doi copii