Antena Meniu Search
x

O nouă capsulă a timpului, ascunsă în 1887 sub o statuie din SUA, a fost dezgropată. Comoara care s-ar afla în cutie

O nouă capsulă a timpului a fost descoperită, luni, în statul american Virginia, sub soclul statuii generalului confederat, Robert E Lee, care a fost demontată în septembrie, relansând speranţa de a găsi o fotografie a lui Abraham Lincoln, o adevărată comoară pentru colecţionari, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 28.12.2021, 11:50

„Au găsit-o!”, a scris pe Twitter guvernatorul Virginiei, Ralph Northam, la o săptămână de la deschiderea unei prime capsule care i-a dezamăgit pe experţi. „Este probabil capsula timpului pe care o căuta toată lumea”, a adăugat el, alăturând mesajului său fotografii cu o cutie dreptunghiulară din metal de aproximativ 30 de centimetri lungime. Guvernatorul a precizat că această cutie nu va deschisă luni, experţii dorind să o examineze mai întâi. 

Guvernatorului a postat însă imagini obținute după scanarea cu raze X a capsulei de mărimea unei cutii de pantofi. Ar putea conține monede, cărți, nasturi și chiar muniție din Războiul Civil, potrivit radiografiilor. 

Ce este o capsulă a timpului

O capsulă a timpului este un recipient ce conţine obiecte sau documente reprezentantive unei epoci, destinată generaţiilor viitoare. Ea a fost găsită sub soclul impozantei statui ecvestre a generalului Robert Lee, şef al armatei confederate care a apărat în special sclavia în timpul Războiului Civil (1861-1865). Statuia a fost inaugurată în 1890 la Richmond, fosta capitală a secesioniştilor situată în Virginia, potrivit news.ro.

Pe acelaşi subiect

Văzută ca un simbol al trecutului sclavagist al ţării de mulţi americani, statuia a fost demontată în septembrie, în contextul reluării discuţiilor despre monumentele confederate. 

După ce au demontat statuia, experţii au început să caute în soclu o misterioasă capsulă a timpului plasată acolo în 1887, care ar trebui să conţină relicve ale războiului, precum gloanţe, monede confederate, o Biblie, şi mai ales o fotografie a preşedintelui Abraham Lincoln în sicriu, o imagine descrisa ca o ”bombă istorică”, vânată de colecţionari. 

O primă cutie a fost dezgropată, apoi deschisă cu grijă de Ralph Northam, însă ea nu conţinea decât trei cărţi şi un plic de pânză cu o fotografie, deteriorate toate de apă, precum şi o monedă cu origine necunoscută. Această capsulă pare să fi fost aşezată în soclu de muncitorii care au participat la ridicarea statuii. Una dintre lucrări era un ghid pentru astronomi şi navigatori datând din 1875. 

Statuia generalului Lee din Richmond a devenit ţinta protestelor anti-rasiste după moartea în mai 2020 a lui George Floyd, un afro-american sufocat sub genunchiul unui poliţist alb din Minneapolis, şi ascensiunea mişcării Black Lives Matter. În timpul Războiului Civil, Sudul Confederat a luptat pentru menţinerea sclaviei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » O nouă capsulă a timpului, ascunsă în 1887 sub o statuie din SUA, a fost dezgropată. Comoara care s-ar afla în cutie