Antena Meniu Search
x

O ostatică eliberată de Hamas critică autoritățile din Israel că nu au luat în serios amenințările militanților și povesteşte cum a fost în tunelurile din Gaza

Război Israel - Hamas. După mai bine de două săptămâni de la începutul războiului din Israel, Hamas a început să elibereze o parte dintre ostaticii luați în primele zile ale conflictului. Printre aceștia se numără și Yocheved Lifshitz, o femeie de 85 de ani care a scăpat din captivitate. Ea le-a povestit jurnaliștilor iadul prin care a trecut din momentul în care a fost răpită din kibuțul Nir Oz, transmite CNN.

de Redactia Observator

la 24.10.2023, 17:13

Yocheved Lifshitz, o femeie de 85 de ani care a scăpat din captivitatea Hamas
O ostatică eliberată de Hamas critică autoritățile din Israel că nu au luat în serios amenințările militanților și povesteşte cum a fost în tunelurile din Gaza - Profimedia

Lifshitz a spus că a fost forțată să meargă pe un teren umed și a coborât într-un sistem subteran de tunele pe care l-a comparat cu pânza unui păianjen. Fiica lui Lifshitz, Sharone, care a vorbit cu reporterii în numele mamei sale a vorbit despre o imensă rețea subterană.

Bătrâna a spus că a fost inițial ținută împreună cu alte 25 de persoane înainte ca răpitorii ei să o despartă într-un grup mai mic cu alți patru indivizi de kibbutzul ei. Ea a spus că au dormit pe saltelele de pe podeaua tunelurilor, au mâncat același alimente ca luptătorii Hamasului și au primit vizite regulate de la medici în timpul încarcerării sale.

"Au avut grijă cu adevărat de partea sanitară a lucrurilor, astfel încât să nu ne îmbolnăvim", a adăugat Lifshitz.

"Au fost foarte generoși pentru noi, foarte amabili. Ne-au ținut în curățenie", a spus femeia. "Au avut grijă de fiecare detaliu. Existau o mulțime de femei și știau despre igiena feminină și au avut grijă de toate aspectele acolo."

Pe acelaşi subiect

Bătrâna povestește cum a fost răpită din casa ei

"M-au răpit, am fost luată cu o motocicletă (...) Eram întinsă pe motocicletă, cu corpul într-o parte şi picioarele în alta, iar shabab (tinere palestiniene - n. red) m-au bătut pe drum, nu mi-au rupt coastele, dar m-a durut foarte tare şi am avut probleme cu respiraţia", a povestit ea, adăugând că mai târziu "s-au asigurat că nu ne lipsea nimic. Ne-au tratat bine".

Lifshitz a afirmat că a fost inclusiv consultată de un doctor în perioada de două săptămâni petrecută în tunelurile din Gaza. Femeia a acuzat, de asemenea, forțele de apărare din Israel și serviciul de informații Shin Bet că nu au luat amenințări din partea Hamasului "în mod serios" și a spus că gardul de la frontiera cu Gaza ridicat de Israel nu a făcut nimic pentru a proteja comunitatea ei de atacul Hamas.

"Lipsa de conștientizare din partea Shin Bet și IDF ne-a lovit foarte mult", a subliniat ea. "Ne-au avertizat cu trei săptămâni înainte, au ars câmpuri, au trimis baloane și IDF nu i-a tratat-o în mod serios", a continuat ea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » O ostatică eliberată de Hamas critică autoritățile din Israel că nu au luat în serios amenințările militanților și povesteşte cum a fost în tunelurile din Gaza