Antena Meniu Search
x

"Am trecut prin iad". Ostatica de 85 de ani eliberată a povestit cum a fost răpită de islamiştii Hamas, pe motociclete

Război Israel - Hamas. Yocheved Lifschitz este una dintre cele două femei eliberate de Hamas ieri. În vârstă de 85 de ani, a fost luată ostatică alături de soţul său. Bărbatul nu a reuşit încă să scape din mâinile teroriştilor. Cei doi soţi erau bine cunoscuţi în kibbutz, unde s-au mutat încă de la vârsta de 17 ani. Au patru copii împreună şi 11 nepoţi. Într-o conferinţă de presă, Lifschitz a făcut mai multe mărturisiri despre clipele de groază prin care a trecut în timp ce se afla în mâinile teroriştilor Hamas, transmite BBC

de Marina Dinu

la 24.10.2023, 12:53

"Am trecut prin iad". Ostatica de 85 de ani eliberată a povestit cum a fost răpită de islamiştii Hamas, pe motociclete
"Am trecut prin iad". Ostatica de 85 de ani eliberată a povestit cum a fost răpită de islamiştii Hamas, pe motociclete - Getty Images

Yocheved Lifschitz, în vârstă de 85 de ani, a declarat în timpul conferinţei de presă că a trecut prin iad, descriind modul în care a fost răpită de teroriştii Hamas pe motociclete din kibbutz-ul său. Femeia a spus că au adus-o în Gaza printr-o poartă, iar în timpul călătoriei ar fi suferit mai multe vânătăi. Ea mai spune că s-a chinuit să respire. Lifschitz a adăugat că guvernul israelian a cheltuit miliarde pentru gardul de la graniță - dar nu a făcut nimic pentru a împiedica islamiştii Hamas să treacă peste el. 

"Rețea uriașă" de tuneluri subterane conduse de Hamas

Sharone, fiica lui Yocheved Lifschitz, a ajutat-o pe mama ei să povestească calvarul. Ea a confirmat că Yocheved a fost răpită cu o motocicletă și că a fost lovită de bastoane, lucru care explică vânâtăile de pe corpul femeii. 

Yocheved a fost apoi nevoită să meargă câțiva kilometri pe pământul umed, a mai spus fiica ei. Sharone a descris o "rețea uriașă" de tuneluri subterane conduse de Hamas, pe care ea le aseamănă cu o "pânză de păianjen".

Pe acelaşi subiect

"Credem în Coran. Nu te vom răni"

Yocheved Lifschitz a declarat că i s-a spus: "Credem în Coran. Nu te vom răni". Fiica lui Lifschitz, Sharone, şi-a continuat traducerea. Cei care au răpit-o pe mama ei și-au dat jos ceasul și bijuteriile în timp ce conduceau.

Când femeia a coborât de pe motocicletă, oamenii au salutat-o şi ​​i-au spus că "cred în Coran" și, prin urmare, nu i-ar face rău. Yocheved şi alte 24 de persoane au fost duse în tuneluri, pe care ea le-a descris ca având "pământ moale și umed". 

După două sau trei ore, au separat cinci oameni din kibbutz-ul Nir Oz într-o cameră separată. Acolo se aflau gardieni, un paramedic și un medic.

Ostaticii dormeau pe saltele şi erau vizitaţi de medici

Yocheved Lifschitz a descris, de asemea, şi condițiile în care ea și colegii săi captivi au fost ținuți, despre care a spus că erau curate. Au dormit pe saltele, pe podeaua din tunelurile de sub Gaza, un medic venind în vizită la fiecare două-trei zile.

Un prizonier care a fost grav rănit într-un accident de motocicletă în drum spre Gaza a fost tratat de medici. Lifschitz a adăugat şi că un paramedic a venit să-i vadă pentru a le aduce medicamentele de care aveau nevoie.

Femeia de 85 de ani spune că exista un paznic pentru fiecare dintre cele cinci persoane ținute ostatice în grupul ei. Islamiştii "au avut grijă de fiecare detaliu", a spus ea – inclusiv femeile care știau despre "igiena feminină".

Cu ce erau hrăniţi prizonierii captivi în mâinile teroriştilor Hamas

În timp ce erau ținuţi în tuneluri, ostaticii primeau de mâncare brânză și castraveți, povesteşte Yocheved. Era aceeași mâncare pe care o mâncau şi teroriştii Hamas, a adăugat fiica ei, Sharone.

Referindu-se la ceilalți ostatici luați de Hamas, ea spune că mama ei simte că "povestea nu se termină până când toată lumea se întoarce".

Ce se întâmplă cu soţul lui Yocheved

Sharone a mai spus că familia continuă să nu aibă veşti despre tatăl ei, Oded Lifschitz, în vârstă de 83 de ani, "un bărbat foarte implicat în drepturile palestinienilor care a lucrat pentru pace cu vecinii noştri".

''Sper că au grijă de el şi că va avea ocazia să vorbească, pentru că vorbeşte bine arabă, deci poate comunica foarte bine cu cei de acolo. Cunoaşte mulţi oameni în Gaza şi Cisiordania. Vreau să cred că va fi OK. Mama mi-a povestit că au avut grijă de ei şi că au şi un doctor acolo, aşa că asta aduce multă uşurare multora", a declarat ea, citată de dpa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » "Am trecut prin iad". Ostatica de 85 de ani eliberată a povestit cum a fost răpită de islamiştii Hamas, pe motociclete