Antena Meniu Search
x

Video O rachetă chineză scăpată de sub control a provocat închiderea spaţiului aerian din Spania. Mai multe zboruri au fost anulate

Intrarea necontrolată a unei rachete chineze în atmosferă a afectat traficul aerian spaniol, vineri dimineaţa. Potrivit Eurocontrol, traiectoria acesteia urma să treacă peste spațiul aerian al țării timp de o oră, scrie El Mundo.

de Redactia Observator

la 04.11.2022, 20:04

Vezi și

Protecția Civilă a avertizat că zborurile în Catalonia sunt „total” restricționate timp de 40 de minute . „Din cauza riscului asociat cu trecerea obiectului spațial CZ-5B prin spațiul aerian spaniol, zborurile au fost restricționate total de la 9:38 la 10:18 în Catalonia și alte regiuni”, a mai informat această organizație prin intermediul Twitter.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Mai multe zboruri au fost anulate

Aeroportul din Barcelona și-a suspendat toate operațiunile, atât la plecări, cât și la sosiri, timp de o oră, începând cu ora 9:19, vineri. Surse din aeroport au indicat că întreruperea traficului aerian la această oră va provoca întârzieri pe tot parcursul zilei, deși este încă devreme pentru a spune cum va evolua situația. Anularea zborurilor afectează și alte aeroporturi din Catalonia, precum și Insulele Baleare, Aragon și Navarra , potrivit acelorași surse.

Pe acelaşi subiect

Fragmentul care a generat această alertă este un obiect spațial numit CZ-5B (2022-143B) care a fost lansat pe 31 octombrie. Deși modulul rachetei cântărește aproximativ 20 de tone, se estimează că cea mai mare parte se va dezintegra la intrarea în atmosferă.

Obiectul spațial a zburat peste spațiile aeriene ale Greciei și Italiei. Traiectoria sa prezisă peste Spania urmărește un arc care include Insulele Baleare, Catalonia și capitala Madrid. Apoi va intra în spațiul Portugaliei și al Oceanului Atlantic, dar nu se știe unde poate cădea și până acum această cădere așteptată nu a fost confirmată.

Centrul de Operațiuni de Supraveghere Spațială (COVE), aparținând Armatei Aeriene și Spațiale, monitorizează și el traiectoria rămășițelor lansatorului chinez care orbitează fără control încă din această dimineață. 

Ultima orbită înainte de reintrarea în atmosferă era de așteptat să traverseze Peninsula între 9:50 și 10:05, ora locală.  Potrivit Forțelor Aeriene, deși ar fi puține șanse ca fragmentele de rachetă să afecteze o zonă locuită, autoritățile de control al traficului aerian au stabilit o zonă liberă de zboruri în timpul orei în care se estimează cel mai mare risc de cădere a resturilor din aparat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » O rachetă chineză scăpată de sub control a provocat închiderea spaţiului aerian din Spania. Mai multe zboruri au fost anulate