Antena Meniu Search
x

O tânără din Ucraina povesteşte că mama ei care locuieşte la Moscova nu o crede că este atacată de ruşi. "Sunt doar oameni care le spală creierul"

Poveştile ucrainenilor fac înconjurul lumii în ultimele zile. Pentru a fugi din calea războiului, locuitorii țării iau decizii conduşi fiind de primul instinc apărut în fața pericolelor. Cei mai curajoşi însă rămân în Ucraina, sub frica permanentă că în orice secundă li se poate întâmpla ceva rău. O tânără din Ucraina a povestit cum nici măcar  propria mamă, care locuieşte la Moscova nu o crede când îi spune că este atacată, femeia fiind manipulată de ştirile prezentate în Rusia.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 04.03.2022, 17:53

Oraşul Harkov, sub ameninţarea armatei ruse
Oleksandra, tânăra ucraineancă din Harkov - Captură foto BBC

Oleksandra și cei patru câini ai săi de salvare s-au adăpostit în baia apartamentului ei din Harkov de când a început bombardamentul.

"Când am auzit primele explozii, am fugit din casă ca să-mi scot câinii din țarcurile de afară. Oamenii intrau în panică, abandonând mașinile. Eram atât de speriată", spune ea.

Tânăra de 25 de ani a vorbit în mod regulat cu mama ei, care locuiește la Moscova. Dar în aceste conversații și chiar și după ce a trimis videoclipuri din orașul ei natal puternic bombardat, scrie BBC, Oleksandra nu reușește să-și convingă mama de pericolul în care se află. „Nu am vrut să-mi sperii părinții, dar am început să le spun direct că civilii și copiii mor”, spune ea.

„Dar deși își fac griji pentru mine, tot spun că probabil se întâmplă doar din întâmplare, că armata rusă nu va viza niciodată civili. Că ucrainenii sunt cei care își ucid propriul popor”.

Pe acelaşi subiect

A noua zi de război în Ucraina

Este ceva obișnuit ca ucrainenii să aibă familie peste graniță în Rusia. Dar pentru unii, precum Oleksandra, rudele lor din Rusia au o înțelegere contrastantă a conflictului. Ea crede că se datorează dezinformărilor apărute în presa rusească strict controlată de regimul Putin.

Oleksandra spune că mama ei doar repetă narațiunile a ceea ce aude pe canalele de televiziune de stat ruse. "M-a speriat foarte mult când mama a citat exact televiziunea rusă. Sunt doar oameni care le spală creierul. Și oamenii au încredere în ei", spune ea. „Părinții mei înțeleg că aici se întâmplă niște acțiuni militare. Dar ei spun: „Rușii au venit să te elibereze. Nu vor strica nimic, nu te vor atinge. Ei vizează doar baze militare”.

Presa rusă spune că amenințarea la adresa civililor ucraineni nu vine de la forțele armate ruse, ci de la naționaliștii ucraineni care folosesc civilii ca scuturi umane.

Posturile de televiziune de stat ruse justifică războiul dând vina pe agresiunea ucraineană și continuă să o numească „o operațiune specială de eliberare”. Orice canal rusesc care folosește cuvintele „război”, „invazie” sau „atac” se confruntă cu blocarea de către autoritatea de reglementare a presei din țară pentru răspândirea „informații în mod deliberat false despre acțiunile personalului militar rus” în Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri externe » O tânără din Ucraina povesteşte că mama ei care locuieşte la Moscova nu o crede că este atacată de ruşi. "Sunt doar oameni care le spală creierul"