Antena Meniu Search
x

Oamenii de ştiinţă puşi în dificultate de varianta Lambda a coronavirusului. Tulpina prezintă un set de mutaţii neobişnuite

Lambda, una dintre cele mai recente variante ale coronavirusului, care atrage atenția Organizației Mondiale a Sănătății, îi îngrijorează pe oficialii din America Latină şi îi pune în dificultate pe oamenii de ştiință din cauza mutaţiilor neobișnuite.

de Redactia Observator

la 06.07.2021, 09:58

Imagine stock laborator medical
Tulpina Lambda prezintă un set de mutaţii neobişnuite - Profimedia

Cunoscută sub numele de C.37, varianta Lambda a fost detectată pentru prima dată la sfârșitul anului trecut în Peru și de atunci s-a răspândit în 27 de țări, inclusiv în Marea Britanie. Serviciul Public de Sănătate a declarat săptămâna aceasta că tulpina a fost identificată pe întreg teritoriul ţării, deși numărul cazurilor identificate a rămas unul mic, potrivit Financial Times.

 Pablo Tsukayama, specialist în microbiologie moleculară la universitatea Cayetano Heredia din Lima, capitala Peru, a spus că atunci când medicii au observat prima dată apariţia tulpinei, în decembrie, aceasta afecta 1 din 200 de pacienţi. „Până în martie, Lambda reprezenta aproximativ 50% din cazurile apărute în Lima, iar acum este de aproximativ 80%. Asta ar sugera că rata de transmitere este mai mare decât în cazul altor variante”, a spus Tsukayama. 

Tulpina, detectată pentru prima dată în Peru s-a răspândit în 27 de țări, inclusiv în Marea Britanie

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Lambda a reprezentat 82% din noile cazuri de Covid-19 în mai și iunie în Peru, care are cea mai mare rată a mortalității de coronavirus din lume. În Chile, ţara învecinată, Lambda reprezintă aproape o treime din cazurile noi. Cu toate acestea, oamenii de știință rămân nesiguri dacă mutațiile din Lambda o fac mai transmisibilă. „În acest moment nu există dovezi care să sugereze că este mai agresiv decât alte variante. „Este posibil ca acesta să aibă o rată mai mare de transmitere”, a spus Jairo Méndez Rico, consilier pentru boli virale emergente la Organizația Pan-Americană a Sănătății.

Pe acelaşi subiect

OMS a încadrat în iunie tulpina Lambda drept a șaptea variantă de interes de până acum. Organizaţia consideră că astfel de tulpini reprezintă mai puțin o amenințare decât variantele Alpha, Beta, Gamma și Delta detectate inițial în Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia și, respectiv, India, dar spune că situația trebuie monitorizată îndeaproape.

O săptămână mai târziu, pe 23 iunie, Administraţia de Sănătate Publică din Marea Britanie a desemnat Lambda drept o variantă care trebuie investigată din cauza răspândirii la nivel internaţional și a apariţiei mai multor mutații îngrijorătoare. Oficialii au subliniat că în prezent nu există dovezi că Lambda ar fi cauzat boli mai severe sau că tulpina ar fi mai rezistentă la vaccin.

„Unul dintre motivele pentru care este greu de înțeles amenințarea reprezentată de Lambda, folosind cercetările din laborator, este că are un set neobișnuit de mutații, în comparație cu alte variante”, a explicat Jeff Barrett, director la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie.

Lambda are un tipar unic, format din șapte mutații în proteina spike, pe care virusul îl folosește pentru a infecta celulele umane. Cercetătorii sunt interesați în special de o mutație numită L452Q, care este similară mutației L452R despre care se crede că contribuie la răspândirea ridicată a variantei Delta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Oamenii de ştiinţă puşi în dificultate de varianta Lambda a coronavirusului. Tulpina prezintă un set de mutaţii neobişnuite