Antena Meniu Search
x

ONU acuză Israelul că împiedică distribuţia de alimente mai mult decât orice altă formă de ajutor

Război Israel - HamasOrganizaţia Naţiunilor Unite a transmis marţi că Israelul împiedică distribuţia de alimente în Fâşia Gaza mai mult decât orice altă formă de ajutor umanitar, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 09.04.2024, 19:04

ONU acuză Israelul că împiedică distribuţia de alimente mai mult decât orice altă formă de ajutor
ONU acuză Israelul că împiedică distribuţia de alimente mai mult decât orice altă formă de ajutor - Profimedia

"Livrările de alimente coordonate de ONU sunt mult mai probabil să fie obstrucţionate sau să li se refuze accesul decât orice altă misiune umanitară", a declarat un purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), Jens Laerke, la Geneva.

Aceasta înseamnă, a adăugat el, citând statistici din martie, că acele "convoaie cu alimente care ar trebui să ajungă mai ales în nord, unde 70% din populaţie se confruntă cu condiţii asemănătoare foametei, riscă de trei ori mai mult să fie refuzate decât alte convoaie umanitare".

ONU acuză Israelul că împiedică distribuţia de alimente

Israelul se află sub o presiune internaţională tot mai puternică pentru a permite intrarea unui mai mare ajutor în Fâşia Gaza, devastată de distrugere şi ameninţată de foamete, la şase luni de la începerea războiului declanşat la 7 octombrie de un atac sângeros al mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra teritoriului israelian.

Pe acelaşi subiect

COGAT, organismul Ministerului israelian al Apărării responsabil cu afacerile civile palestiniene, a anunţat marţi pe reţeaua socială X că 741 de camioane cu ajutoare au fost verificate şi au intrat în Fâşia Gaza în ultimele două zile.

"Doar 267 de camioane cu ajutoare au fost distribuite de agenţiile de ajutor ale ONU în interiorul Fâşiei Gaza (dintre care 146 transportau alimente)", a adăugat COGAT.

Laerke a explicat că aceste comparaţii sunt "lipsite de sens" din mai multe motive.

"În primul rând, camioanele verificate de COGAT sunt în general doar pe jumătate pline. Aceasta este o condiţie pe care a impus-o", a spus el, explicând că, odată inspectate, aceste camioane sunt reîncărcate de ONU la mai mult de jumătate şi, prin urmare, este normal ca "numerele să nu corespundă niciodată".

"În al doilea rând, numărarea şi compararea zilnică" a camioanelor inspectate şi a ajutorului livrat "are puţin sens, deoarece nu sunt luate în considerare întârzierile care apar" între aceste două etape, a adăugat el.

Aceste întârzieri sunt cauzate în principal de orele de deschidere a punctelor de trecere şi de faptul că Israelul cere ca "şoferii şi camioanele egiptene să nu se afle niciodată în aceeaşi zonă şi în acelaşi timp cu şoferii şi camioanele palestiniene" care colectează bunurile, a mai spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » ONU acuză Israelul că împiedică distribuţia de alimente mai mult decât orice altă formă de ajutor