Antena Meniu Search
x

Misterul demiterii lui Sam Altman de la OpenAI. Elon Musk: Lumea trebuie să ştie. Ar afecta întreaga planetă

Misterul din jurul demiterii lui Sam Altman de la conducerea OpenAI a amplificat speculațiile privind dezvoltarea unei tehnologii puternice şi potenţial periculoase pentru omenire. Microsoft, principalul finanțator al OpenAi, a anunţat luni că l-a angajat pe Sam Altman pentru a conduce o divizie care se va ocupa de cercetări în zona celor mai avansate tehnologii de inteligenţă artificială. OpenAl construiește cea mai puternică tehnologie din lume iar publicul trebuie să ştie despre ce a mințit Sam Altman, a cerut Elon Musk după declanşarea scandalului. 

de Redactia Observator

la 20.11.2023, 15:10

Misterul demiterii lui Sam Altman de la OpenAI. Elon Musk: Lumea trebuie să ştie. Ar afecta întreaga planetă
Misterul demiterii lui Sam Altman de la OpenAI. Elon Musk: Lumea trebuie să ştie. Ar afecta întreaga planetă - Profimedia

Publicul trebuie să știe despre ce a mințit Sam Altman, dacă într-adever nu a fost sincer cu administraţia companiei OpenAI care l-a dat afară în cursul weekend-ului trecut, în condiţiile în care start-upul aflat la originea ChatGPT ar lucra la o formă superioară de inteligenţă artificială, tehnologie potențial periculoasă, arată o analiză Business Insider (BI)

Scandalul a început vineri după-amiază când OpenAl a anunţat într-o declarație de presă că Sam Altman a mințit consiliul de administraţie în legătură cu ceva atât de important încât a decis să-l dea afară din funcția de CEO. "Nu a fost în mod constant sincer în comunicările sale cu consiliul de administrație, împiedicând capacitatea acestuia de a-și exercita responsabilitățile", a transmis OpenAl.

Este o mișcare drastică și extrem de perturbatoare pe care consiliile de administraţie o fac foarte rar. În cazul companiilor private obișnuite, este bine ca acest tip de scandal corporativ să rămână o chestiune internă. Dar OpenAl este un caz special, comentează BI.

OpenAI a dezvoltat cea mai puternică tehnologie din lume

Pe acelaşi subiect

Start-upul a dezvoltat cea mai puternică tehnologie din lume. GPT-4 este în prezent cel mai capabil și mai influent model de inteligenţă artificială din lume. În plus există o nouă versiune în lucru care se așteaptă să fie și mai puternică. Altman însuși a cerut autorităților de reglementare și altor instituții să se pregătească pentru o inteligența generală artificială (AGI) care este de nivelul sau poate depăși capacitățile umane.

"Având în vedere riscul și puterea unui AI avansat, publicul ar trebui să ştie de ce consiliul de administraţie a considerat că trebuie să ia măsuri atât de drastice" a scris Elon Musk duminică pe platfoma X, fostă Twitter. "Dacă este o chestiune de siguranță a AI, asta ar afecta întreapa planetă", a adăugat el ulterior într-un răspuns.

Carta OpenAl, documentul care controlează compania și instruiește consiliul și pe directorii săi cum să se comporte, afirmă clar că "obligaţia fiduciară principală a companiei este față de umanitate". De asemenea, se angajează să folosească orice influență pe care OpenAl o are asupra implementării AGI pentru a se asigura că această tehnologie este în beneficiul tuturor și nu "dăunează umanității sau concentrează nejustificat puterea". 

Carta este un document neobișnuit pentru un startup tehnologic sau pentru majoritatea companiilor private, care au rolul de a obține profit și de a le aduce bani investitorilor. 

Ce se ştie despre demiterea lui Sam Altman de la OpenAI

"Foarte puțini oameni știu ce s-a întâmplat cu siguranță în acest caz, dar cea mai bună presupunere este că, atunci când membrii consiliului de administrație au spus "nu a fost în mod constant sincer în comunicările sale cu consiliul de administrație, împiedicând capacitatea acestuia de a-și exercita responsabilitățile", au vrut să spună că a ascuns în mod repetat informații care interferau cu obligațiile lor legale de a asigura dezvoltarea AGI în siguranță" este mesajul postat pe X, de Toby Ord, cercetător la Unversitatea Oxford.

Iniţial, Elon Musk a susținut OpenAl ca organizație de cercetare axată pe siguranța Al, dar s-a retras cu câțiva ani în urmă. Prin urmare poate fi frustrat că a ratat evoluția unei astfel de companii game changer. În plus miliardarul a lansat un start-up de cercetare Al concurent, așa că haosul de la OpenAl ar putea fi benefic pentru proiectul său, apreciază BI.

Sub conducerea lui Altman, OpenAl a strâns miliarde de dolari și a lansat mai multe produse cu potențial comercial uriaș. La un eveniment recent din San Francisco, compania a anunţat numeroase versiuni și lansări în stil corporativ Big Tech. A ajuns departe de rădăcinile sale de organizaţie de cercetare în domeniul siguranței Al.

Acesta este motivul pentru care este important ca publicul să știe exact de ce a fost înlăturat Altman. OpenAl nu a oferit alte explicaţii. O ipoteză ar fi că bordul a exagerat ceea ce s-a întâmplat cu Altman. Sau poate că a fost o "lovitură de stat" în care CEO-ul a fost înlăturat dintr-un alt motiv sau fără niciun motiv. Cu toate acestea, există și alte teorii despre ceea ce s-a întâmplat

Bloomberg a scris că Altman a încercat să strângă sume uriașe de bani pentru un nou startup destinat cip-urilor Al numit Tigris. A întrebat consiliul despre asta? Dacă da, cum a răspuns Altman? Este ok ca CEO-ul OpenAl să lanseze o altă companie uriașă? Musk a făcut asta de mai multe ori, dar este neobișnuit, iar consiliul de administraţie al OpenAl s-ar fi aștepat probabil să i se aducă la cunoştinţă acest lucru.

Alte publicații au scris că Ilya Sutskever, cofondatorul OpenAl, a dorit să continue dezvoltarea Al cu mai multă precauție decât Altman, având în vedere potențiala amenințare pe care o reprezintă tehnologia pentru societate. The New York Times a scris că Sutskever chiar a creat o echipă pentru a se asigura că versiunile viitoare ale GPT-4 nu vor fi dăunătoare omenirii. Consiliul a discutat asta cu Altman? Şi cum a răspuns el? Acest tip de ruptură din cadrul OpenAl i-a determinat deja pe mulţi cofondatori să părăsească compania și să lanseze un alt startup numit Anthropic, care ar fi mai concentrat pe siguranța Al.

Luni, directorul Microsoft, Satya Nadella, a anunţat că Sam Altman se va alătura companiei. Alături de ei va veni și Greg Brockman co-fondator al OpenAI, împreună urmând să conducă o nouă echipă de cercetare în domeniul inteligenței artificiale. Între timp, fostul CEO Twitch, Emmett Shear, va deveni noul CEO al OpenAI. Emmett a numit noua sa funcţie o "ocazie unică în viaţă", dar a criticat modul în care Altman a fost demis spunând că "a fost foarte prost gestionat" și "ne-a afectat serios încrederea". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Misterul demiterii lui Sam Altman de la OpenAI. Elon Musk: Lumea trebuie să ştie. Ar afecta întreaga planetă