Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Orientul Mijlociu, în pragul unui "război de proporţii nebănuite". Iranul ameninţă cu represalii, Israelul amenajează spitale în parcări, Hamas şi-a numit un nou lider

Orientul Mijlociu este în pragul unui război de proporţii nebănuite, atrag atenţia oficialii europeni. Avertismentul vine după ce Teheranul a anunţat că va pedepsi dur Tel Avivul, iar populaţia israeliană a cerut un atac preventiv împotriva republicii islamice. Iar de ieri, gruparea Hamas are un nou lider. Yahya Sinwar, considerat a fi creierul atacului din 7 octombrie este cel care îi va lua locul lui Ismail Hanyieh, asasinat de Israel în capitala Iranului.

de Redactia Observator

la 07.08.2024 , 08:23

Declaraţia neoficială de război a fost făcută de Iran prin intermediul ministrului ungar de Externe care l-a sunat pe omologul israelian pentru a-i explica că a primit această informaţie de la ministrul de externe iranian Ali Bagheri. Teheranul i-a convocat pe toţi ambasadorii străini, incusiv pe cel român, pentru a-i informa că are dreptul de a riposta. Informaţia a făcut înconjurul cancelariilor Occidentale. Joe Biden şi-a convocat consilierii în Situation Room, "camera de criză"  de la Casa Albă, pentru a analiza situaţia din Orientul Mijlociu.

În Israel, parcările subterane ale spitalelor au fost umplute de paturi şi echipament medical

"Cu voia lui Dumnezeu, răspunsul nostru va veni. O să acţionăm cu toții în acelaşi timp sau în funcţie de interesul axei, fiecare poate acţiona la timpul său şi în felul său, în funcţie de obiectivele sale", a declarat Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah. Comandantul forţelor americane în Orientul Mijlociu s-a văzut cu ministrul israelian al Apărării. Armata americană a trimis în regiune o escadrilă de avioane de luptă F22 Raptor. "Poate duşmanii Americii cred că nu suntem concentraţi sută la sută şi că pot profita de faptul că suntem în mijlocul alegerilor. Se înşală! Stabilitatea regiunii şi securitatea unui aliat-cheie sunt prea importante pentru noi", a declarat Matthew Levitt, analist politic.

Vezi și

Vizate de un atac al Iranului ar putea fi şi trupele şi facilităţile american din regiune. Iranienii au acuzat direct Washingtonul că a sprijinit direct uciderea liderilor Hezbollah şi Hamas de către armata israeliană. "Angajamentul nostru faţă de securitatea Israelului este ferm. Vom continua să apărăm Israelul împotriva atacurilor grupurilor teroriste cu ajutorul sponsorilor noştri, la fel cum vom continua să ne apărăm trupele", a declarat Antony Blinken, secretar de stat al SUA.

În Israel, parcările subterane ale spitalelor au fost umplute de paturi şi echipament medical, în caz că izbucneşte războiul. Primele semnale au fost date. În Irak, cinci militari americani au fost răniţi după ce două rachete au lovit baza militară al-Asad. Până la un atac pe scară largă, mai multe drone ale Hezbollah au păcălit în ultimele ore scutul Iron Dome şi au ajuns în nordul Israelului. Una a lovit o bază militară, alta s-a prăbuşit peste maşinile aflate pe autostradă. Între timp, Hamas a numit un nou lider. Yahya Sinwar, considerat a fi creierul atacului din 7 octombrie este cel care îi va lua locul lui Ismail Hanyieh, asasinat de Israel în capitala Iranului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Ştiri externe » Orientul Mijlociu, în pragul unui "război de proporţii nebănuite". Iranul ameninţă cu represalii, Israelul amenajează spitale în parcări, Hamas şi-a numit un nou lider