Video Israelul ar urma să fie atacat în două valuri, cu lovituri aeriene, de Iran și aliații din Hezbollah
Orientul Mijlociu este în pragul unui război de proporţii nebănuite, atrag atenţia oficialii europeni. Avertismentul vine după ce Teheranul a anunţat că va pedepsi dur Tel Avivul, iar populaţia israeliană a cerut un atac preventiv împotriva Republicii Islamice. În ultimele ore, grupările teroriste finanţate de Iran au atacat o bază americană din Irak şi regiuni din nordul Israelului. 10 oameni au fost răniţi.
Declaraţia neoficială de război a fost făcută de Iran prin intermediul ministrului ungar de Externe, care l-a sunat pe omologul israelian pentru a-i explica că a primit această informaţie de la ministrul de externe iranian Ali Bagheri. Ieri, Teheranul i-a convocat pe toţi ambasadorii străini, incusiv pe cel român, pentru a-i informa că are dreptul de a riposta. Informaţia a făcut înconjurul cancelariilor Occidentale. Joe Biden şi-a convocat consilierii în Situation Room, "camera de criză" de la Casa Albă, pentru a analiza situaţia din Orientul Mijlociu. Potrivit unor surse, vor fi două valuri de lovituri aeriene - unul lansat de Iran şi aliaţii săi şi celălalt - de Hezbollah, gruparea teroristă finanţată de Teheran, care acţionează în Liban.
"Nu mă pot pronunţa cu privire la ceea ce se poate întâmpla sau nu. Este o decizie pe care trebuie să o ia Iranul. Escaladarea nu serveşte intereselor Iranului. Nu serveşte intereselor nimănui din regiune. Cu siguranţă, riscul există", a declarat Matthew Miller, de la Departamentul de Stat al SUA.
Comandantul forţelor americane în Orientul Mijlociu s-a văzut ieri cu ministrul israelian al Apărării. Armata americană a trimis în regiune o escadrilă de avioane de luptă F-22 Raptor.
"Poate duşmanii Americii cred că nu suntem concentraţi sută la sută şi că pot profita de faptul că suntem în mijlocul alegerilor. Se înşală! Stabilitatea regiunii şi securitatea unui aliat-cheie sunt prea importante pentru noi", a explicat Matthew Levitt, analist politic.
- Orientul Mijlociu stă pe un butoi cu pulbere. Cursă contracronometru pentru împiedicarea unui război devastator
- Cea mai mare bază americană din Irak, Ain al-Asad, a fost atacată cu rachete Katiuşa. Mai mulți soldați au fost...
- SUA: Nu este clar când sau cum va ataca Iranul Israelul. Moment critic în Orientul Mijlociu
- Iranienii i-au anunțat pe unguri că vor ataca Israelul. Budapesta a sunat direct la Ierusalim - Jerusalem Post
Iranul acuză SUA că a sprijinit uciderea liderilor Hezbollah şi Hamas
Vizate de un atac al Iranului ar putrea fi şi trupele şi faciilităţile american din regiune. Iranienii au acuzat direct Washingtonul că a sprijinit direct uciderea liderilor Hezbollah şi Hamas de către armata israeliană.
"SUA nu ar trebui să furnizeze Israelului arme de distrugere în masă. Credem că, dacă nu ar fi beneficiat de asistenţa guvernului SUA, Israelul nu şi-ar fi asumat niciodată un astfel de risc", a declarat Nasser Kanaani, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului.
În Israel, parcările subterane ale spitalelor au fost umplute de paturi şi echipament medical, în caz că izbucneşte războiul. Primele semnale au fost date. În Irak, cinci militari americani au fost răniţi după ce două rachete au lovit baza militară al-Asad.
Până la un atac pe scară largă, mai multe drone ale Hezbollah au păcălit în ultimele ore scutul Iron Dome şi au ajuns în nordul Israelului. Una a lovit o bază militară, alta s-a prăbuşit peste maşinile aflate pe autostradă.
Între timp, Hamas a numit un nou lider. Muhammad Ismail Darwish îi va lua locul lui Ismail Haniyeh. Iar Iranul a început să primească sisteme de apărare anti-aeriană şi radare din Rusia. Detaliile au fost puse la punct de noul preşedinte al ţării şi de fostul ministru rus al Apărării, Serghei Şoigu, aflat în vizită la Teheran. Putin ar fi cerut, prin trimisul său, ca atacul iranian să fie unul limitat şi să nu vizeze civilii israelieni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰