Antena Meniu Search
x

Pablo Neruda, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a murit otrăvit de regimul Pinochet din Chile. Secretul păstrat mai bine de 50 de ani

Autoritățile din Chile au redeschis o anchetă privitoare la moartea unui poet celebru în urmă cu peste 50 de ani. Asta după ce în corpul său a fost găită o substanță periculoasă. Apropiații săi au susținut că poetul a fost omorât din motive politice.

de Redactia Observator

la 21.02.2024, 12:58

- Profimedia

Autoritățile din Chile au redeschis ancheta privitoare la moartea misterioasă a lui Pablo Neruda, potrivit Sky News. Fost laureat al Premiului Nobel, poetul a murit în 1973, iar cauza morții a fost stabilită drept complicație cauzată de cancerul de prostată.

Neruda a murit la 12 zile după o lovitură de stat militară care l-a vizat pe prietenul său apropiat, președintele Salvador Allende, și l-a adus la putere pe generalul Augusto Pinochet. Timp de zeci de ani, șoferul său Manuel Araya a susținut că poetul a fost otrăvit. Anul trecut, experții criminaliști au descoperit dovezi care susțin această teorie.

Testele efectuate recent în laboratoarele daneze și canadiene au indicat că în corpul lui Neruda a fost găsită o „cantitate mare de Clostridium botulinum”. Toxina puternică este letală și provoacă paralizie în sistemul nervos, potrivit Mediafax.

În decembrie anul trecut, un judecător a respins o cerere a nepotului lui Neruda, Rodolfo Reyes, de a redeschide cazul. Curtea de Apel a anulat decizia din decembrie, permițând reluarea anchetei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Pablo Neruda, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a murit otrăvit de regimul Pinochet din Chile. Secretul păstrat mai bine de 50 de ani