Antena Meniu Search
x

Pandemia schimbă tradiţia la Mecca. Ceremoniile cu milioane de oameni, o amintire

Pandemia schimbă tradiţia la Mecca. Pelerinajul se defăşoară după reguli stricte: doar o mie de oameni au primit dreptul să se roage, faţă de aproape 3 milioane cât participau anul trecut.

de Redactia Observator

la 02.08.2020, 00:01

Vezi și
  • Restricții pentru musulmani, în vreme de pandemie
  • Număr redus de credincioși la Mecca, la pelerinajul anual

Cetatea Mecca nu a arătat niciodată aşa în săptămâna sfântă. Milioanele de oameni care participau la ritualul sacru sunt acum o amintire.

Pandemia a redus drastic numărul de pelerini. Doar o mie de rezidenţi saudiţi au primit dreptul să se roage, anul acesta, în primul loc sfânt al Islamului. Condiţiile sunt stricte. Toţi au fost testaţi la sosire, masca este obligatorie, iar piatra sacră din centrul moscheii nu va fi atinsă de nimeni. Ca să se asigure că regulile sunt respectate, autorităţile îi monitorizează pe credincioşi cu ajutorul unor brăţări speciale.

Sari Assiri, Ministrul Sănătăţii din Arabia Saudită - Pelerinii au acces la dezinfectant de mâini, sunt obligaţi să poarte măşti şi să păstreze distanţa socială. Le oferim sfaturi despre cum să îşi protejeze sănătatea şi pe drum, în autobuze, dar şi când ajung la zonele de carantină din Mecca.

Pelerinajul a început pe 28 iulie şi durează o săptămână timp în care credincioşii înconjoară de 7 ori, în sens invers al acelor de ceasornic Kaaba, o structură cubică aflată în centrul moscheii, aruncă cu pietre in 3 stâlpi care simbolizează diavolul şi vizitează muntele Arafat. Al cincilea pilon al credinţei islamice, pelerinajul este considerat o datorie sfântă pe care fiecare musulman sănătos şi care îşi permite ar trebui să o îndeplinească o dată în viaţă.

Pentru a limita riscul infectării, podelele şi coloanele moscheii sunt dezinfectate zilnic. Arabia Saudită a avut 275 de mii de cazuri de coronavirus şi 2,800 de decese.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Pandemia schimbă tradiţia la Mecca. Ceremoniile cu milioane de oameni, o amintire