Antena Meniu Search
x

Papa Francisc a dizolvat conducerea Cavalerilor de Malta

Papa Francisc a dizolvat sâmbătă conducerea Cavalerilor de Malta. Ordinul religios va avea o conducere provizorie înainte de alegerea unui nou Mare Maestru, potrivit Reuters, scrie Mediafax.

de Redactia Observator

la 03.09.2022, 18:19

Papa Francisc a dizolvat sâmbătă conducerea Cavalerilor de Malta
Papa Francisc a dizolvat sâmbătă conducerea Cavalerilor de Malta - Profimedia

Schimbarea, pe care Papa a emis-o printr-un decret, a venit după cinci ani de dezbateri aprinse în cadrul ordinului și între unii membri de vârf ai vechii gărzi și Vatican cu privire la o nouă constituție despre care unii spun că ar slăbi suveranitatea acestuia.

Grupul, al cărui nume oficial este Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos și de Malta, a fost fondat la Ierusalim în urmă cu aproape 1.000 de ani pentru a oferi ajutor medical pelerinilor din Țara Sfântă.

În prezent, are un buget de mai multe milioane de dolari, 13.500 de membri, 95.000 de voluntari și 52.000 de membri ai personalului medical care administrează tabere de refugiați, centre de tratare a drogurilor, programe de ajutorare în caz de dezastre și clinici în întreaga lume. Ordinul a fost foarte activ în ajutorarea refugiaților ucraineni și a victimelor războiului.

Nu are un teritoriu real, în afară de un palat și mai multe birouri la Roma și un fort în Malta, dar este recunoscut ca o entitate suverană cu propriile pașapoarte și plăcuțe de înmatriculare. Are relații diplomatice cu 110 state și statut de observator permanent la Națiunile Unite, ceea ce îi permite să acționeze ca parte neutră în eforturile de ajutorare în zonele de război.

Pe acelaşi subiect

Conducerea Cavalerilor de Malta, dizolvată

Cardinalul Silvano Tomasi, delegatul special al Papei pe lângă ordin, a declarat reporterilor că noua constituție a nu va slăbi suveranitatea ordinului. Dar, ca ordin religios, acesta trebuie să rămână sub autoritatea Vaticanului, a spus cardinalul Gianfranco Ghirlanda, membru al grupului de lucru care a pregătit noua constituție aprobată sâmbătă de papă.

Francisc a convocat o adunare generală extraordinară pentru 25 ianuarie pentru a începe procesul de alegere a unui nou Mare Maestru. Ultimul Mare Maestru, italianul Giacomo Dalla Torre, a murit în aprilie.

„Sperăm că acest lucru va restabili unitatea în cadrul ordinului și îi va crește capacitatea de a sluji săracii și bolnavii", a declarat Tomasi.

Tomasi și locțiitorul Marelui Maestru, canadianul John Dunlap, vor conduce grupul până la adunarea generală. Se așteaptă ca un nou Mare Maestru să fie ales până în martie, au declarat oficialii.

Conform constituției anterioare, cavalerii de top și Marele Maestru trebuiau să aibă origine nobilă, lucru despre care reformatorii au spus că excludea aproape pe toată lumea. Noua constituție elimină regula nobilimii, precum și tradiția ca Marii Maeștri să fie aleși pe viață.

„Va fi mai democratic. Problema nobilimii a devenit acum secundară", a declarat Tomasi.

Viitorii Mari Maeștri vor fi aleși pentru mandate de 10 ani, care vor putea fi reînnoite o singură dată, și vor trebui să se retragă la vârsta de 85 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Papa Francisc a dizolvat conducerea Cavalerilor de Malta