Antena Meniu Search
x

Video Papa Francisc a condus slujba de Florii de la Vatican, la o zi după ce a ieşit din spital. Sute de mii de credincioşi catolici s-au adunat în Piaţa Sf. Petru

Catolicii sărbătoresc astăzi Floriile. În Piaţa Sfântul Petru din Vatican, aproape 200.000 de credincioşi din întrega lume s-au adunat pentru a participa la slujba oficiată de Papa Francisc. Suveranul Pontif a fost externat ieri, după ce s-a luptat mai multe zile cu o gravă infecţie respiratorie. 

de Redactia Observator

la 02.04.2023, 13:54

Profimedia Images Vezi și

Sute de mii de credincioşi catolici din întreaga lume au umplut până la refuz Piaţa Sf. Petru din Vatican în Duminca Floriilor. Oamenii spun că au fost îngrijoraţi pentru sănătatea Papei Francisc şi s-au rugat pentru el. Vizibil slăbit după boala recentă, Suveranul Pontif a fost condus prin mulţime şi ajutat să ajungă pe esplanadă. 

Oamenii au adus flori şi ramuri de palmier sau măslin pentru a le sfinţi şi a le pune ulterior la geamuri, uşi sau porţi. ''Dumnezeule Atotputernic și veșnic viu, sfințește aceste ramuri cu binecuvântarea Ta.''

400 de clerici participă la procesiunea din acest an. În săptămnâna dinaintea paştelui slujbele, ritualurile și evenimentele vor succeda. Papa Francisc a promis că le va oficia pe toate personal.

Duminica Floriilor la catolici. Semnificații și tradiții care se respectă pe 2 aprilie 2023

Pe acelaşi subiect

Floriile catolice 2023. Creștinii catolici sărbătoresc duminică, 2 aprilie, Floriile catolice. Duminica Floriilor reprezintă, atât pentru creștinii ortodocși, cât și pentru catolici, o sărbătoare de mare importanță. Ziua celebrează intrarea Domnului în Ierusalim. 

Duminica Floriilor este prima zi a Săptămânii Sfinte, care este chiar înainte de Paștele catolic. Pe parcursul acestei zile, crucile și statuile din biserică sunt acoperite cu o pânză. Pentru catolici, duminica floriilor este ultima zi din post. În trecut, Floriile erau sărbătorite doar de comunitatea de creștini din Ierusalim, însă ulterior obiceiul s-a extins și a fost preluat  de toți credincioșii

Floriile catolice 2023. Tradiții și obiceiuri

Floriile catolice 2023. De Florii, catolicii au o serie de obiceiuri și tradiții pe care le respectă cu sfințenie. Mare parte dintre acestea sunt respectate și de creștinii ortodocși, chiar dacă aceștia sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim la o săptămână distanță față de catolici.

În prezent, Biserica Catolică organizează procesiuni la care participă creștinii catolici. Catolicii pregătesc împletituri de flori și crenguțe de salcie, pe care le pun în vârful unor bețe și astfel participă la procesiune. După acest ritual sfânt, bețele împodobite sunt arse, iar cenușa este păstrată pentru anul următor, pentru Miercurea Cenușii, când începe postul Paștelui catolic.

Un alt ritual care se regăsește de asememenea, și la catolici și la ortocși este curățarea mormintelor și pregătirea lor pentru noaptea de Înviere. Astfel, catolicii fac curățenie și vopsesc mormintele iar apoi agață o crenguță de salcie pe crucile celor ce au plecat dintre cei vii. De asemenea, alte ramuri de salcie sunt duse la biserică pentru a fi sfințite, apoi sunt luate acasă și agățate de icoane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Papa Francisc a condus slujba de Florii de la Vatican, la o zi după ce a ieşit din spital. Sute de mii de credincioşi catolici s-au adunat în Piaţa Sf. Petru