Antena Meniu Search
x

Papa spune, într-o declaraţie controversată, că Ucraina ar trebui să aibă curajul să ridice steagul alb al negocierilor. Reacţiile Kievului şi Moscovei

Papa Francisc vrea pace în Ucraina. Suveranul pontif a declarat că ţara ar trebui să găsească o modalitate de a pune capăt ostilităţilor de pe front. Mai precis, să fie dispusă să negocieze încheierea conflictului sângeros cu ruşii. Imediat, Ucraina a respins cu fermitate declaraţiile suveranului pontif. Ministrul ucrainean de Externe a declarat că Ucraina nu va ridica niciodată alte steaguri, decat cele în culorile albastru și galben.

de Redactia Observator

la 11.03.2024, 09:31

Vezi și

În interviul pentru postul elveţian RSI, realizat cu mai mult timp în urmă, Papa Francisc a fost întrebat care este poziţia sa cu privire la dezbaterea între cei care spun că Ucraina ar trebui să renunţe, deoarece nu a fost capabilă să respingă forţele ruseşti, şi cei care spun că făcând acest lucru ar legitima acţiunile părţii celei mai puternice. Cel care l-a intervievat pe papă a folosit termenul "steag alb" în întrebare.

"Este o interpretare, este adevărat", a spus Francisc, potrivit unei transcrieri prealabile a interviului şi a unei înregistrări video parţiale puse sâmbătă la dispoziţia Reuters. Interviul urmează să fie difuzat pe 20 martie, în cadrul unui nou program cultural.

"Dar cred că cel mai puternic este cel care priveşte situaţia, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază", a continuat Papa Francisc, adăugând că negocierile ar trebui să aibă loc cu ajutorul puterilor internaţionale. "Cuvântul negociere este un cuvânt curajos. Când vezi că eşti învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi", a spus Papa Francisc.

Este, din câte se pare, pentru prima dată când Papa Francisc foloseşte termeni precum "steag alb" sau "învins" în discuţia despre războiul din Ucraina, deşi a mai vorbit în trecut despre necesitatea negocierilor.

Pe acelaşi subiect

Zelenski îi dă o replică dură Papei

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a dat duminică seara o replică dură Papei Francisc, care îndemnase Ucraina să aibă curajul de a ridica steagul alb şi de a negocia pacea, arătând că în războiul împotriva Rusiei, adevăraţii lideri spirituali sunt în prima linie şi îi ajută pe oameni cu rugăciuni, vorbe şi fapte, iar cei aflaţi la 2.500 de kilometri distanţă - aluzie la Vatican - nu pot emite pretenţii de a media virtual „între cineva care vrea să trăiască şi cineva care vrea să te distrugă”.

„Când răul rusesc a început acest război, la 24 februarie, toţi ucrainenii s-au ridicat pentru a se apăra: creştini, musulmani, evrei, toată lumea. Mulţumesc fiecărui capelan ucrainean care se află în armată, în forţele de apărare. Ei sunt în prima linie. Ei protejează viaţa şi umanitatea. Ei ne sprijină cu rugăciuni, vorbe şi fapte. Aceasta este ceea ce este biserica - cu oamenii. Şi nu la două mii şi jumătate de kilometri distanţă, undeva unde să medieze virtual între cineva care vrea să trăiască şi cineva care vrea să te distrugă”, a declarat Zelenski în discursul video de duminică seara.

„În Ucraina, au existat mulţi pereţi cândva albi ai caselor şi bisericilor care acum sunt arşi şi zdrobiţi de obuzele ruseşti. Iar acest lucru vorbeşte foarte elocvent despre cine trebuie să se oprească pentru ca războiul să se oprească”, a punctat Volodimir Zelenski.

Cum interpretează Rusia apelul la negocieri făcut de Papă

Rusia consideră că îndemnul Papei Francisc la discuţii cu Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina a fost un apel adresat aliaţilor occidentali ai Kievului de a renunţa la ambiţia de a învinge Rusia şi de a recunoaşte greşeala Occidentului în războiul din Ucraina, a relatat agenţia italiană de presă ANSA, preluată de Reuters.

"Din punctul meu de vedere, Papa cere Occidentului să lase deoparte ambiţiile sale şi să recunoască faptul că a greşit", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă ANSA.

Zaharova a spus că Occidentul se foloseşte de Ucraina ca de un instrument al ambiţiilor sale de a slăbi Rusia. În ceea ce priveşte Rusia, "noi nu am blocat niciodată negocierile", a spus ea, adăugând că situaţia din Ucraina se află "într-un punct mort".

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Papa spune, într-o declaraţie controversată, că Ucraina ar trebui să aibă curajul să ridice steagul alb al negocierilor. Reacţiile Kievului şi Moscovei