Antena Meniu Search
x

Ucrainenii au ajuns să se lupte cu ruşii şi în Sudan. De ce a trimis Zelenski trupe speciale în Africa

Război în Ucraina. Linia frontului dintre Ucraina și Rusia a ajuns până în Africa. Kievul a trimis comandouri să lupte cu ruşii în Sudan, relatează The Wall Street Journal. Vara trecută, generalul Abdel Fattah al-Burhan, conducătorul militar al Sudanului, i-a cerut ajutor lui Volodimir Zelenski după ce s-a trezit asediat în capitala ţării de forțele rebele, sprijinite de Rusia.

de Redactia Observator

la 08.03.2024, 18:19

Ucrainenii au ajuns să se lupte cu ruşii şi în Sudan. De ce a trimis Zelenski trupe speciale în Africa
Ucrainenii au ajuns să se lupte cu ruşii şi în Sudan. De ce a trimis Zelenski trupe speciale în Africa - Profimedia

Zelenski a decis să trimită soldaţi ucraineni să lupte cu ruşii în Sudan, sperând că va creşte costurile de război ale ruşilor. În plus, generalul Abdel Fattah al-Burhan a trimis Ucrainei arme în secret imediat după ce Rusia a invadat ţara în 2022. Rebelii sudanezi sunt sprijiniți în războiul contra guvernului de grupul paramilitar Wagner, care a extras aur din țară și l-a folosit pentru a finanța războiul din Ucraina, potrivit WSJ. 

Sudan, câmp de luptă în războiul Rusia-Ucraina

Trimiterea de soldaţi în Africa este o nouă aventură îndrăzneață pentru Ucraina. Face parte din strategia de a perturba operațiunile militare și economice ale Rusiei în străinătate, de a face războiul mai costisitor pentru Moscova și de a se poziționa ca un bastion împotriva intervenţiilor ruse, inclusiv în regiunile în care Occidentul nu a vrut să se implice direct, remarcă WSJ.

În timp ce luptele din Ucraina sunt aproape în impas, iar pe glob se conturează o bătălie pentru arme și resurse economice, ambele tabere se pregătesc de un război care ar putea dura mulți ani.  

Pe acelaşi subiect

De ani de zile, Moscova extrage în mod activ aur și antrenează luptători în mai multe ţări africane iar acum creşte presiunea economică pentru a descuraja țări mai mici, cum ar fi Ecuador, să trimită arme la Kiev, chiar și indirect.

"Este imposibil să învingi Rusia luptând pur și simplu pe o mică bucată de pământ, cum ar fi linia frontului în Ucraina", a spus un ofițer ucrainean în vârstă de 40 de ani, care a condus una dintre echipele ucrainene din Sudan. "Dacă ruşii au mine de aur în Sudan, trebuie să le facem neprofitabile". 

Risc politic semnificativ pentru Zelenski

Operațiunea ucrainenilor are însă un risc politic semnificativ într-un moment în care sprijinul occidental pentru Ucraina dă semne de șovăială. În Sudan, Ucraina a intervenit într-un conflict intern, într-o țară străină, unde au fost uciși zeci de mii de civili, iar americanii susțin că ambele tabere au comis crime de război. 

Secretarul de stat Antony Blinken a avertizat că orice țară care oferă sprijin material poartă "responsabilitatea alimentării atrocităților împotriva poporului sudanez".

Generalul Kirilo Budanov, care conduce agenția de informații militare a Ucrainei, cunoscută sub numele de GUR, a refuzat să spună dacă a trimis trupe în Sudan, dar a subliniat motivele trimiterii forțelor ucrainene în străinătate.

"Războiul este o afacere riscantă. Suntem într-un război total cu Rusia... Au unități în diferite părți ale lumii și uneori încercăm să-i lovim acolo", a spus el. Administraţia prezidenţială de la Kiev a refuzat să răspundă. 

Primul val de trupe ucrainene, aproape 100 de soldați, majoritatea din unitatea Timur a GUR, a aterizat cu un avion charter în Sudan la jumătatea lunii august 2023. Influența rusă în țară a fost imediat evidentă: soldații sudanezi care au fost instruiți la academiile militare ruse au servit ca traducători. 

Prima misiune a ucrainenilor a fost să-l scoată pe Abdel Fattah al-Burhan din Khartoum. Burhan le-a mulțumit ucrainenilor pentru eforturile lor, apoi s-a stabilit în Port Sudan, un oraș de la Marea Roșie, controlat de forțele sale. Câteva săptămâni mai târziu s-a întâlnit cu Zelenski pe aeroportul Shannon din Irlanda. 

"Am discutat despre provocările noastre comune de securitate, și anume despre activitățile grupurilor armate ilegale finanțate de Rusia", a scris Zelenski pe Telegram la momentul întâlnirii. El i-a mulțumit, de asemenea, lui Burhan pentru "sprijinul consecvent oferit de Sudan pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei". 

Trupele ucrainene le-au furnizat arme trupelor de pază ale lui Burhan

Trupele ucrainene le-au furnizat trupelor de pază ale lui Burhan arme automate noi AKM și amortizoare, apoi s-au concentrat să-i împingă pe rebelii susținuți de gruparea Wagner din Khartoum.

Un ofițer GUR în vârstă de 30 de ani a povestit că echipa sa a dat peste un tip de conflict cu totul diferit de cel din Ucraina. Soldații ambelor părți se luptau în sandale și, uneori, iroseau muniție trăgând cu armele deasupra capului, fără a vedea în ce trăgeau. Soldaţii din armata sudaneză nu erau plătiţi iar luptătorii nu purtau marcaje pentru a arăta de ce parte se aflau.

Niciuna dintre tabere nu ataca noaptea, iar ucrainenii, echipați cu echipamente de vedere pe timp de noapte și drone au reuşit să-i surprindă pe rebeli cu garda jos în raiduri nocturne. 

Echipele ucrainene se retrăgeau în baze pe timp de zi pentru a nu atrage atenția. "Şi dacă am fi vrut să facem ceva în timpul zilei, suntem un grup de oameni albi.Toată lumea și-ar da seama ce se întâmplă" a spus ofiţerul.

Budanov: Am scos o mulțime de arme din Sudan

Sudanul a devenit un câmp de luptă în războiul Rusia-Ucraina pentru că este bogat în două resurse: arme și aur.  Din cauza numeroaselor conflicte de-a lungul mai multor decenii, armele au venit aici, direct și indirect, din SUA, Rusia, China și din alte părți. Prin urmare, Sudanul avea o mulțime de arme la începutul anului 2022, când Rusia a invadat Ucraina și Kievul căuta să facă rost de armament pe orice cale. 

"Am scos o mulțime de arme din Sudan la un moment dat. Diferite țări au plătit pentru asta", a declarat Budanov. "Aveau o gamă largă de arme... Acolo poți găsi de toate, de la arme chinezești până la americane."

Între timp, Rusia caută de mult timp aur în Sudan. Grupul Wagner a condus operațiunile Moscovei şi au antrenat luptătorii rebeli, care, la rândul lor, au fost folosiţi la securitatea minelor controlate de ruşi.

Aur în valoare de 4 miliarde de dolari, dispărut

Înainte ca războiul din Sudan să reînceapă în primăvara anului trecut, doar 30% din aurul extras în țară a fost înregistrat oficial la banca centrală. Aur în valoare de 4 miliarde de dolari anual a dispărut potrivit oficialilor și activiștilor sudanezi. O mare parte din acel aur de contrabandă a ajuns în mâinile Rusiei, spun activiștii.

Când a izbucnit războiul civil, rebelii au refuzat inițial oferta Wagner de a trimite arme grele, îngrijoraţi de reacţia SUA. Dar, în urma eșecurilor militare din aprilie, rebelii au primit arme. Pe 28 aprilie, un convoi de camionete Toyota le-a adus, sub supravegherea grupului Wagner, arme, inclusiv lansatoare portabile de rachete din Republica Centrafricană vecină, unde Wagner și-a înființat o bază puternică în ultimii ani.

Wagner a început şi să recruteze bărbați din Republica Centrafricană pentru a lupta în Sudan, iar rebelii au început iar să câştige teren. După moartea lui Evgheni Prigojin, ministerul rus al Apărării a preluat controlul asupra operațiunilor grupului Wagner în Africa.

Ofiţerii ucraineni au povestit că trupele ruse Wagner tind să stea acum departe de luptele din Sudan. În două luni și jumătate nu au văzut niciun luptător Wagner din Rusia, dar au urmărit semnalele telefonice între Khartoum și Sankt Petersburg. 

În noiembrie 2023, ucrainenii şi-au rotit trupele din Sudan, au capturat un luptător rus Wagner și au ucis alți doi în timpul unei lupte la Omdurman. Ucrainenii susţin că au ucis atunci în jur de 12 luptători sudanezi care purtau insigne Wagner. 

"Wagner a devenit ca o franciză în Sudan. Se luptă folosind localnici. Le dau insigne, le plătesc un salariu și le spun: "Acum ești membru Wagner". Scopul nostru nu a fost niciodată acela de la vâna luptători Wagner. Ci de a perturba interesele Rusiei în Sudan" a spus un ofiţer ucrainean. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii au ajuns să se lupte cu ruşii şi în Sudan. De ce a trimis Zelenski trupe speciale în Africa