Antena Meniu Search
x

Foto Parlamentul din Peru a ales al treilea preşedinte în decurs de o săptămână

Parlamentul din Peru a ales un al treilea preşedinte în decurs de o săptămână. Congresul l-a numit pe Francisco Sagasti ca preşedinte interimar al ţării, în încercarea de a pune capăt unei crize politice, dar şi a protestelor de stradă.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 17.11.2020, 13:44

  • Francisco Sagasti este cel de-al treilea preşedinte ales în Peru, în ultimele şapte zile
  • Ţara se află într-o puternică criză politică
  • Cele mai importante ştiri ale zilei sunt la Observator 19

Francisco Sagasti a devenit noul lider peruan, acesta fiind cel de-al treilea preşedinte al ţării într-o săptămână, după ce liderul interimar Manuel Merino şi-a dat demisia duminică, la cinci zile după ce a depus jurământul, în urma demiterii lui Martin Vizcarra. Parlamentul încearcă să pună capăt protestelor de stradă şi implicit crizei politice, notează mediafax.ro, citând surse Reuters.

Foarte popular în rândul peruanilor, înlăturarea lui Martin Vizcarra a stârnit un val masiv de proteste, în cadrul cărora doi bărbaţi şi-au pierdut viaţa. Vizcarra se confruntase de mai mult timp cu Congresul, din cauza poziţiei sale anticorupţie. Fusese cea de-a doua încercare de destituire cu care acesta s-a confruntat, după ce mai existase o tentativă în septembrie.

Demisia lui Manuel Merino a venit drept răspuns pentru protestele care escaladaseră.

Sagasti, în vârstă de 76 de ani, din partidul centrist Morado, a câştigat suficiente voturi pentru a conduce Congresul, ceea ce înseamnă că va prelua în mod constituţional preşedinţia până la alegerile naţionale convocate în aprilie.

''Astăzi nu este o zi de sărbătoare. Nu putem să ne întoarcem, să îi readucem la viaţă, dar putem lua măsuri din partea Congresului, din partea Executivului, pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple'', a spus Francisco Sagasti, după preluarea mandatului în Congres.

Puternic lovit de pandemia de coronavirus, Peru se îndreaptă spre cea mai gravă contracţie economică a ultimului secol. Deşi votul era menit să mai liniştească protestatarii, furia oamenilor faţă de poliţie şi parlamentari a continuat. 

Parlamentul a încercat să pună capăt protestelor de stradă şi implicit crizei politice

Profimedia Images

Protestatarii au ieşit în stradă pentru a manifesta paşnic, dar într-un număr mai mic ca săptămâna trecută. În timp ce unele persoane au venit pentru a-l felicita pe Sagasti, altele au scandat pentru o nouă constituţie şi dreptate pentru cei care şi-au pierdut viaţa. 

Moneda Peru a atins un minim record, luni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Parlamentul din Peru a ales al treilea preşedinte în decurs de o săptămână