Antena Meniu Search
x

Patru femei au fost găsite moarte într-o casă din nordul Afganistanului. Ar fi fost păcălite că vor fi ajutate să fugă din țară

Patru femei au fost ucise și abandonate într-o casă din Mazar-i-Sharif, în nordul Afganistanului, după ce ar fi fost păcălite că vor fi ajutate să fugă din țară. Una dintre victime ar fi fost o cunoscută activistă pentru drepturile femeilor. Doi suspecți au fost reținuți în acest caz.

de Redactia Observator

la 06.11.2021, 16:02

Patru femei au fost găsite moarte într-o casă din nordul Afganistanului. Ar fi fost păcălite că vor fi ajutate să fugă din țară
Patru femei au fost găsite moarte într-o casă din nordul Afganistanului. Ar fi fost păcălite că vor fi ajutate să fugă din țară - Profimedia Images

Un purtător de cuvânt taliban a confirmat, sâmbătă, moartea a patru femei afgane ale căror cadavre au fost găsite în Mazar-i-Sharif, în contextul în care mai multe asasinate asupra activistelor au fost raportate recent.

O activistă pentru drepturile femeilor din Mazar-i-Sharif, contactată de AFP, a spus că o cunoaşte pe una dintre victime, Frozan Sanfi, „o activistă pentru drepturile femeilor foarte cunoscută în oraş”.

Qari Sayed Khosti, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, a declarat într-un videoclip că doi suspecţi au fost arestaţi după descoperirea celor patru corpuri într-o casă. 

„Bărbaţii arestaţi au mărturisit în timpul interogatoriului că le-au invitat pe aceste femei în casă. O anchetă este în desfăşurare şi cazul a fost trasnmis tribunalului”, a precizat el, fără a identifica victimele. 

Pe acelaşi subiect

Femeile au dispărut după ce s-au urcat într-o mașină care urma să le ducă la aeroport

Activista contactată de AFP crede că a auzit că victimele erau în contact cu o persoană care le ajuta să părăsească ţara, apoi au urcat într-o maşină care urma să le ducă la aeroport, înainte ca trupurile lor să fie găsite două zile mai târziu. 

„Când am aflat vestea morţii, mi-era deja teamă. Sănătatea mea mintală nu este bună în zilele astea”, a adăugat ea, izbucnind în plâns. „Mi-e teamă că cineva vine la uşa mea, mă duce undeva şi mă omoară”. 

Militanta a spus de altfel că a primit un apel similar acum trei săptămâni. „Bărbatul ştia totul despre mine, mi-a cerut să-i trimit documente şi să completez chestionarul, pretinzând că este un responsabil al biroului meu însărcinat să trimită informaţiile mele Statelor Unite pentru evacuarea mea”, povesteşte ea care, neîncrezătoare, a refuzat ajutorul acestui interlocutor. 

O altă sursă din Mazar-i-Sharif contactată de AFP a indicat că cel puţin una dintre victime era o activistă pentru drepturile femeilor, a cărei familie nu a dorit să vorbească presei. O a treia sursă a indicat că victimele au primit un apel şi au crezut că este vorba despre o invitaţie pentru a se alătura unui zbor de evacuare, înainte de a fi recuperate în maşină, apoi găsite decedate. Cele trei femei contactate de AFP au cerut să le fie păstrat anonimatul, din motive de siguranţă. 

Talibanii au preluat controlul Afganistanului, în august 2021

De când talibanii au preluat puterea la mijlocul lunii august, frica s-a răspândit, în special în rândul femeilor, iar mulţi activişti au fugit din ţară. Sub regimul anterior al grupului ultraconservator, femeile fuseseră excluse din sfera publică şi majoritatea nu puteau munci, cu atât mai puţin să critice guvernul de atunci.

Dar de când talibanii au preluat puterea, femeile au demonstrat pe străzile marilor oraşe afgane, inclusiv la Kabul, pentru a se asigura că drepturile lor sunt respectate sau că fetele tinere se pot întoarce la liceu. Talibanii au dispersat unele dintre manifestaţii. 

Înalţi oficiali din noul guvern au insistat asupra faptului că bărbaţilor nu li se permite să ucidă activişti în nicio circumstanţă şi au jurat că vor pedepsi orice criminal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi s-a întâmplat să vă împrumutaţi pentru a merge în concediu?
Observator » Stiri externe » Patru femei au fost găsite moarte într-o casă din nordul Afganistanului. Ar fi fost păcălite că vor fi ajutate să fugă din țară