"Pe aripile vântului", film cu 10 premii Oscar, scos de pe platformele de specialitate din cauza protestelor din Statele Unite
Capodoperă a cinematografiei americane, câştigător a 10 premii Oscar şi unul dintre cele mai vizionate filme din istorie, "Pe aripile vântului" a fost scos de pe platforma de streaming HBO. Pelicula este considerată rasistă şi a fost înlăturată temporar, pe fondul protestelor care au cuprins lumea întreagă după moartea lui George Floyd. În loc să aducă linişte, măsura dă naştere la şi mai multe controverse. Mişcarea coincide cu decizia altor două companii, Disney şi Paramount, care au scos de pe platforma lor filme care ar putea da naştere la polemici în acest context delicat.
- "Pe aripile vântului" a fost lansat în 1939.
Premiat cu zece Oscaruri şi considerat o capodoperă a cinematografiei, celebrul film "Pe aripile vântului" a cucerit generaţii întregi de la lansarea din 1939. Acţiunea se desfăşoară în timpul Războiului Civil American şi prezintă povestea de dragoste dintre Scarlett Ohara şi Rhett Butler.
Pelicula a născut însă şi controverse. Mulţi istorici consideră că perpetuează stereotipul servitorului de culoare şi îl prezintă drept fericit şi fidel stăpânilor.
Irina Margareta Nistor, critic de film: E o exagerare! Nu o să putem să modificăm istoria, nici americanii nu vor putea să facă asta doar ca să devenim politically correct. Dintr-o dată o să devenim politically incorrect. Hattie McDaniel este prima actriţă de culoare care a luat Oscarul şi a jucat un personaj pe care toată lumea l-a îndrăgit.
Lansat recent de Warner Bros ca rival al Netflix şi Disney+, HBO Max a decis să retragă filmul. Şi a subliniat că îl va reintroduce, nemodificat, "doar după o discuţie asupra contextului istoric". Decizia a venit la o zi după ce LATimes a publicat un articol semnat de scenaristul filmului "12 ani de sclavie".
John Ridley a cerut tuturor platformelor reanalizarea producţiilor pe care le oferă publicului şi cataloghează filmul drept unul care "glorifică sclavia, ignoră ororile războiului şi perpetuează stereotipuri dureroase pentru persoanele de culoare".
Irina Margareta Nistor, critic de film: E ca la ciocolată. Pe măsură ce o interzici, cu atât mai mult îţi doreşti să o mănânci. Trebuie să fie albă?! Nu ştiu, mă întreb.
Măsura a generat critici dure şi din partea publicului din România.
Laura Nureldin: Mi se pare stupid şi am proprietatea cuvintelor. Nu înveţi istorie din filme artistice. Chiar dacă vorbim de ficţiune artistică. Nici Ludovic al XIV- lea nu a fost un personaj minunat, dar asta nu am învăţat din cărţile lui Alexandre Dumas ci învăţând, efectiv, istorie!
Reacţii vehemente au avut şi americanii. Mulţi şi-au anulat abonamentele pentru platforma de live streaming.
"Naşterea unei naţiuni" şi "Song of the South" au fost şi ele şterse din oferta Disney. Şi tot pe fondul protestelor contra rasismului din State, Paramount a anunţat că va anula "reality show-ul poliţist "Cops", filmat în 1989 în timpul unor intervenţii reale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰