Antena Meniu Search
x

Peste 100 de morţi şi alţi zeci de răniţi, într-o luptă a clanurilor rivale dintr-o închisoare din Ecuador. Cinci deţinuţi au fost decapitaţi

Cel puţin 116 persoane au murit în urma luptelor dintre două bande rivale într-o închisoare din Ecuador, acest lucru făcând autorităţile să considere evenimentul drept cel mai grav act de violenţă din istoria ţării.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 30.09.2021, 14:40

Cel puţin cinci deţinuţi au fost decapitaţi în timpul violenţelor care au avut loc marţi în oraşul Guayaquil, în timp ce alţii au fost împuţcaţi, relatează BBC. Comandantul poliţiei , Fausto Buenano susţine că deţinuţii ar fi folosit mai multe modalităţi de atac, printre care şi aruncarea unor grenade. A fost nevoie de peste 400 de ofiţeri de poliţie pentru a putea menţine controlul asupra închisorii, unde sunt închişi condamnaţi pentru trafic de droguri la nivel internaţional. 

Presa locală raportează că răscoala a fost ordonată de puternice bande mexicane, care se ocupă cu trafic de droguri şi care acţionează în prezent în Ecuador. Directorul serviciului închisorilor din Ecuador, Bolivar Garzon a declarat pentru radioul local că situaţia este una teribilă. "Ieri, poliţia a preluat controlul la ora locală 14:00, dar aseară au avut loc noi episoade de împuşcături şi explozii, iar în această dimineaţă s-a reuşit restaurarea totală a ordinii. În celulele unde au avut loc atacurile, oamenii legii au descoperit mai multe cadavre", a declarat Garzon.

Zeci de răniţi în urma luptelor

Evenimentul este cel mai recent dintr-o serie de incidente mortale care implică membrii bandelor rivale care luptă pentru a putea prelua controlul în închisoare. În februarie, 79 de deţinuţi au fost ucişi în lupte similare. Penitenciarul Litoral, unde au avut loc atacurile de marţi seara este considerat unul dintre cele mai periculoase din ţară. Directorul penitenciarelor a declarat că deţinuţii care au pornit revolta s-au strecurat printr-o gaură a unei aripi unde erau închisi, pentru a putea ajunge în aripa vecină acolo unde şi-au atacat rivalii. Peste 80 de deţinuţi au fost răniţi.

 Poliţiştii au reuşit să ajungă la şase bucătari care fuseseră blocaţi în aripa unde s-a desfăşurat lupta şi să-i scoată în siguranţă. Preşedintele şării a declarat stare de urgenţă în sistemul penitenciar din Ecuador. Potrivit ultimelor date furnizate, sistemul penitencir din Ecuador depăşea în luna iulie capacitatea de ocupare cu 30 de procente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Peste 100 de morţi şi alţi zeci de răniţi, într-o luptă a clanurilor rivale dintr-o închisoare din Ecuador. Cinci deţinuţi au fost decapitaţi