Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Peste 11.000 de imigranți salvați pe Marea Mediterană de echipe ale organizației Medici fără Frontiere

Peste 11.000 de imigranți au fost salvați, începând din luna mai, pe Marea Mediterană de echipe ale organizației Medici fără Frontiere (MSF), care și-a cumpărat chiar și un vapor, cu 350 de locuri, pentru a completa eforturile europenilor pe mare, a declarat joi Paula Farias

de Redactia Observator

la 20.08.2015 , 14:50

Peste 11.000 de imigranți au fost salvați, începând din luna mai, pe Marea Mediterană de echipe ale organizației Medici fără Frontiere (MSF), care și-a cumpărat chiar și un vapor, cu 350 de locuri, pentru a completa eforturile europenilor pe mare, a declarat joi Paula Farias, responsabila spaniolă a operațiunii

'Lucrăm în coordonare cu paza de coastă italiană, patrulând la o distanță de 30-40 de mile de țărmul libian, într-o zonă unde au loc majoritatea naufragiilor'', a precizat dna Farias, fostă președintă a MSF Spania, însărcinată în prezent cu operațiuni ale organizației pe Marea Mediterană.

Articolul continuă după reclamă

''În majoritatea cazurilor, primim o alertă din Roma, care ne cere să efectuăm o acțiune de salvare, apoi ne atribuie un port unde să mergem''. La început, imigranții salvați pe mare erau duși mai ales în Sicilia, ''acum în situație de saturare''. În prezent este vorba de a-i duce mai ales în Calabria, a spus ea.

Filiala olandeză a MSF a început să strângă refugiați pe 3 mai cu un prim vapor, gestionat împreună cu organizația malteză Migrant Offshore Aid Station (MOAS). Un al doilea vapor a fost lansat de filiala belgiană a MSF pe 9 mai.

Începând din 13 iunie, MSF Spania operează cu un vapor special cumpărat pentru aceasta, Dignity I, care poate transporta până la 350 de imigranți. La bordul navei se află nouă persoane, inclusiv medic și traducător de arabă, gata să le acorde asistență imigranților.

Organizația, în scop de ajutor medical de urgență, pare să fi devenit ''pază de coastă'', afirmă Paula Farias. Dar ''noi facem aceasta deoarece nimeni n-o mai face de anul trecut, când operațiunea Mare Nostrum (întreprinsă de Marina italiană din octombrie 2013) a fost suspendată și înlocuită cu Triton'', a adăugat dna Farias.

Triton este o operațiune, gestionată de agenția europeană Frontex, ''mult mai mică decât Mare Nostrum și mai ales cu un mandat foarte diferit, nu de salvare de persoane, ci de control al frontierelor'', a afirmat Paula Farias.

''De fapt noi facem ceea ce MSF a făcut întotdeauna, de a acționa în situație de criză umanitară. Acești oameni salvați pe mare sunt cei pe care noi îi ajutăm în locul lor de origine, (...) care vin dintr-o țară în război, sirieni, yemeniți, eritreeni'', a declarat ea.

MSF îi cere Uniunii Europene să relanseze o operațiune similară celeia care a fost Mare Nostrum. Ea face apel, de asemenea, la Europa să ajute suficient cu mijloace Grecia și Italia pentru a face față unui aflux extraordinar de persoane, ținute în prezent ''în condiții uneori lamentabile''.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri externe » Peste 11.000 de imigranți salvați pe Marea Mediterană de echipe ale organizației Medici fără Frontiere