Antena Meniu Search
x

Vacante în aer, avioane la pământ. Companiile aeriene sunt sufocate de pierderi, din cauza pandemiei

Avioanele rămân la sol, aviaţia rămâne în aer. Oricât de ieftine ar fi biletele, tot nu călătorim ca înainte. Sufocate de pierderi, companiile aeriene cer ajutor de la stat. TAROM va primi sprijinul Comisiei Europene, care a decis astăzi să-i acorde peste 19 milioane de euro. În cea mai mare criză din aviaţie, şi cele mai mari aeroporturi par pustii. Un reportaj realizat de Alexandra Marin la Paris.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 07.10.2020, 00:20

Vezi și
  • Aviația încă nu și-a revenit, după restricțiile dure impuse la începutul pandemiei
  • Marile aeroporturi ale lumii par pustii, în comparație cu anii trecuți
  • Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19

E nefiresc de linişte şi de pustiu pe unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi ale lumii - "Charles de Gaulle". Mai des decât avioanele zboară acum banii din conturile celor care depindeau de aviaţie.

Alexandra Marin, reporter Observator: Parisul a pierdut în prima jumătate a acestui ani aproximativ 14 milioane de turişti.

Pe Diago l-am găsit în faţa aeroportului din Paris. E şofer de taxi şi spune că nu îi vine să creadă prin ce vremuri trece.

Diago Konate, șofer taxi: În perioada asta e foarte gol. Puteţi să vă uitaţi la zona aceasta, nu e nimeni. Acum, afacerea este zero.

Alexandra Marin, reporter Observator: Câţi clienţi ai într-o zi?

Diago Konate, șofer taxi: Câţi clienţi? Bună întrebare! Unul, poate doi.

Alexandra Marin, reporter Observator: Dar înainte de coronavirus?

Diago Konate, șofer taxi: Înainte aveam toata ziua.

Goale sunt de altfel şi autobuzele care transportă pasagerii din oraş la terminal.

Anul trecut, un milion de oameni se aflau în zbor în orice clipă am fi privit spre cer. Doar 10% au mai putut zbura în timpul pandemiei.

Motivele pentru care oamenii nu mai călătoresc cu avionul sunt diverse: instabilitatea, lipsa banilor și restricțiile tot mai aspre îi descurajeaza pe mulți.

Să călătoreşti în aceste vremuri ar putea reprezenta un adevărat chin, în cazul în care vorbim despre o cursă mai lungă, şi asta pentru că masca de protecţie trebuie purtată non stop, pe tot parcursul zborului, dar şi două ore înainte, în aeroport. 

În mijlocul celei mai mari crize din aviaţie, multe companii aeriene au avut nevoie de sprijin de la stat. TAROM îşi va recupera pierderile cu ajutorul Comisiei Europene, care a aprobat o garanţie de stat de aproape 19 milioane de euro. În schimb, cealaltă companie românească, BlueAir, nu a primit nici până astăzi ajutorul financiar promis de Guvern. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Vacante în aer, avioane la pământ. Companiile aeriene sunt sufocate de pierderi, din cauza pandemiei