Antena Meniu Search
x

Planul de 300 de miliarde de euro al UE ca să lupte cu China pentru influența în lume. Cum vor fi cheltuiți banii

La peste 3.000 de zile după ce președintele Xi Jinping a venit cu un plan în 2013 de a investi masiv în infrastructura critică precum căile ferate și porturile care leagă China de restul lumii, oficialii UE au venit în sfârșit cu o schemă alternativă, scrie Politico. 

de Redactia Observator

la 02.12.2021, 12:21

Planul de 300 de miliarde de euro al UE ca să lupte cu China pentru influența în lume. Cum vor fi cheltuiți banii
Planul de 300 de miliarde de euro al UE ca să lupte cu China pentru influența în lume. Cum vor fi cheltuiți banii - Shutterstock

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dezvăluie miercuri contraopțiunea europeană la celebra Inițiativă Belt and Road a lui Xi și explică modul în care UE va încerca să exercite influență concurând cu versiunea modernă a Drumului Mătăsii - așa cum a fost numit planul chinezilor. 

Ideea mare din spatele strategiei UE - Global Gateway - este de a mobiliza până în 2027 fonduri publice și private de până la 300 de miliarde de euro pentru finanțarea proiectelor de infrastructură ale UE în străinătate. Aceasta înseamnă construirea unei infrastructuri de ultimă generație, cum ar fi cablurile de fibră optică, rețelele 5G și instalații de energie verde în țările în curs de dezvoltare, încercând în același timp să concureze cu China în ceea ce privește facilitățile de transport, cum ar fi autostrăzi și aeroporturi.

Cum vor fi cheltuite cele 300 de miliarde euro

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, Global Gateway urmăreşte să mobilizeze, în perioada 2021-2027, investiţii în valoare de până la 300 de miliarde euro, care să sprijine o redresare durabilă la nivel mondial, ţinând cont de nevoile partenerilor şi de interesele proprii ale UE. Strategia promovează crearea unor conexiuni durabile şi de încredere în beneficiul oamenilor şi al planetei, pentru a face faţă celor mai presante provocări globale, de la schimbările climatice şi protecţia mediului la îmbunătăţirea securităţii sanitare şi stimularea competitivităţii şi a lanţurilor de aprovizionare globale.

Pe acelaşi subiect

"Modelul european înseamnă investiţii atât în infrastructura fizică, cât şi în cea imaterială, înseamnă investiţii durabile în domeniul digital, al climei şi al energiei, al transporturilor, al sănătăţii, al educaţiei şi al cercetării, precum şi într-un mediu favorabil care să garanteze condiţii de concurenţă echitabile. Vom sprijini investiţiile inteligente în infrastructuri de calitate, respectând cele mai înalte standarde sociale şi de mediu, în concordanţă cu valorile democratice ale UE şi cu normele şi standardele internaţionale", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Global Gateway presupune creşterea investiţiilor care promovează valorile democratice şi standardele ridicate, buna guvernanţă şi transparenţa, parteneriatele egale şi infrastructurile verzi, curate şi sigure şi care catalizează investiţiile din sectorul privat. Prin intermediul unei abordări de tip "Echipa Europa", Global Gateway va reuni UE, statele membre şi instituţiile lor financiare şi de dezvoltare, inclusiv Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), şi va urmări să antreneze sectorul privat pentru a mobiliza investiţii care să aibă un impact transformator. Delegaţiile UE din întreaga lume, în colaborare cu Echipa Europa la faţa locului, vor juca un rol esenţial în identificarea şi coordonarea proiectelor din cadrul Global Gateway care vor fi realizate în ţările partenere.

De unde vin banii pentru planul Global Gateway al UE

Global Gateway se bazează pe noile instrumente financiare din cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027. Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională (IVCDCI) - "Europa globală", Instrumentul de asistenţă pentru preaderare (IPA) III, precum şi Interreg, InvestEU şi programul UE pentru cercetare şi inovare Orizont Europa permit UE să mobilizeze investiţii publice şi private în domenii prioritare, inclusiv în domeniul conectivităţii. Mai precis, Fondul european pentru dezvoltare durabilă+ (EFSD+), componenta financiară a IVCDCI - Europa globală, va pune la dispoziţie fonduri de până la 135 de miliarde euro pentru investiţii garantate destinate proiectelor de infrastructură în perioada 2021-2027, din bugetul UE se vor acorda granturi de până la 18 miliarde euro, iar instituţiile financiare şi de finanţare a dezvoltării europene au planificat un volum de investiţii de până la 145 de miliarde euro.

Pe lângă setul său de instrumente financiare, UE analizează posibilitatea de a institui un Mecanism european pentru creditele la export care să completeze mecanismele pentru credite la export existente la nivelul statelor membre şi să majoreze capacitatea globală a UE în acest domeniu. Mecanismul ar contribui la asigurarea unor condiţii de concurenţă mai echitabile pentru întreprinderile din UE pe pieţele ţărilor terţe, unde acestea sunt nevoite să concureze din ce în ce mai frecvent cu întreprinderi străine care primesc un sprijin considerabil din partea guvernelor lor, facilitând astfel participarea acestora la proiecte de infrastructură.

UE le va propune partenerilor nu numai condiţii financiare solide, oferind granturi, împrumuturi în condiţii favorabile şi garanţii bugetare pentru a reduce riscurile investiţiilor şi a îmbunătăţi sustenabilitatea datoriei, dar va şi promova cele mai înalte standarde sociale, de mediu şi de gestionare strategică. UE le va oferi asistenţă tehnică partenerilor pentru ca aceştia să îşi consolideze capacitatea de a elabora proiecte credibile, care să asigure un bun raport calitate-preţ în domeniul infrastructurii.

Investițiile UE, sub cele ale chinezilor

Chiar dacă vor fi cooptați și investitorii privați, planul de cheltuieli al UE rămâne cu mult sub sumele puse la bătaie de chinezi iar Beijingul și-a câștigat deja calea de a influența cu avantajul că a făcut prima mutare în țări precum Grecia sau Sri Lanka. UE se laudă că vine cu mai multă transparență și standarde de mediu mai înalte decât ale Chinei, deși acest lucru nu reprezintă un avantaj pentru mulți dintre potențialii parteneri, care preferă investițiile chinezești obscure, potrivit Politico

Planul Comisiei nu va include o listă de proiecte care urmează să fie întreprinse imediat, stârnind critici din partea unor oficiali din UE și din partea unor țări membre, care cer un răspuns mai concret pentru a contracara China care are peste 13.000 de proiecte în 165 de țări. „Nu este altceva decât o scrisoare de intenție, o declarație politică”, a spus un oficial al UE. „Trimite un mesaj puternic Chinei, punând accent pe democrație și valori, dar trebuie făcut mai mult pentru a le implementa efectiv”. Investițiile în infrastructură sau conectivitate au devenit un câmp de luptă cheie pentru influența geopolitică, deoarece China și-a extins aria strategică în părți din Africa, Asia, America Latină și Europa.

Criticii susțin însă că Beijingul a creat dependență de datorii în mai multe țări, precum Pakistan sau Muntenegru iar multe proiecte nu sunt sustenabile . Experții în informații, precum șeful MI6 Richard Moore, avertizează că Belt and Road creează și „capcane de informații” prin colectarea de date critice de la companii din întreaga lume. Planul UE face parte dintr-o strategie internațională mai largă. Președintele SUA Joe Biden și alți lideri din grupul G7 s-au angajat în acest an la o strategie pentru marile proiecte de infrastructură numită Build Back Better World.

Planul lui Von der Leyen implică investiții în valoare de 135 de miliarde de euro în cadrul unui fond existent de dezvoltare sustenabilă și până la 18 miliarde de euro în granturi în cadrul altor programe de asistență externă ale UE. Ea propune de asemenea 145 de miliarde de euro pentru „investiții planificate” din partea altor instituții europene de finanțare a dezvoltării.  „Fără o transparență adecvată, proiectele de bună guvernare și standarde înalte pot fi alese sau proiectate prost, lăsate incomplete sau folosite pentru a alimenta corupția”, spune Von der Leyen, cu privire la planul Chinei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Planul de 300 de miliarde de euro al UE ca să lupte cu China pentru influența în lume. Cum vor fi cheltuiți banii