Antena Meniu Search
x

Ursula Von der Leyen: Vaccinarea obligatorie, luată în calcul la nivelul UE. Tulpina Omicron înăspreşte măsurile anti-COVID

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare introducerea obligativităţii vaccinului anti-COVID, ca răspuns la criza declanşată de răspândirea variantei Omicron pe continent. Noua tulpină e considerată "extrem de contagioasă", iar mai multe studii medicale sunt în desfăşurare pentru a stabili riscurile pe care le implică.

de Ioana Petcu

la 01.12.2021, 16:16

Ursula von der Leyen crede că vaccinarea obligatorie ar trebui luată în calcul în Uniunea Europeană
Ursula von der Leyen crede că vaccinarea obligatorie ar trebui luată în calcul în Uniunea Europeană - Profimedia

Varianta Omicron a coronavirusului ridică noi semne de întrebare cu privire la direcţia în care se îndreaptă pandemia de COVID-19. Ursula von der Leyen susţine că cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar trebui să se mobilizeze rapid, să mizeze pe administrarea dozelor booster şi să ofere sprijin ţărilor care se confruntă cu o situaţie epidemică alarmantă. De asemenea, președintele Comisiei Europene sprijină demersurile adoptate deja de unele state, care solicită teste PCR negative la graniţă, chiar şi în interiorul blocului comunitar. Reacţia Ursulei von der Leyen vine după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat persoanelor de peste 60 de ani sau cu comorbidităţi grave să evite călătoriile pentru a nu se infecta. 

Ursula Von der Leyen, despre vaccinarea obligatorie în UE

Întrebată dacă sprijină guvernul elen, care a decis să impună o amendă lunară de 100 de euro persoanelor nevaccinate cu vârste de peste 60 de ani, Von der Leyen a răspuns că vaccinarea obligatorie ar trebui să rămână o opţiune valabilă, pe masa oficialilor europeni, relatează The Guardian.

Adresându-se reporterilor la Bruxelles, Ursula Von der Leyen, care a practicat medicina înainte de a-şi începe cariera politică, a declarat: "Dacă mă întrebați care este poziția mea personală, acum doi sau trei ani nu m-aș fi gândit niciodată că voi asista la ceea ce vedem acum, o pandemie oribilă. Avem vaccinuri, vaccinuri care salvează vieți, dar care nu sunt utilizate în mod adecvat peste tot. Și asta costă ... Este un cost enorm pentru sănătate. Dacă ne uităm la cifre, 77% din adulții din Uniunea Europeană sunt acum vaccinați. Sau la nivelul întregii populaţii, avem 66%. Asta înseamnă că o treime din populația europeană nu este vaccinată. Sunt 150 de milioane de oameni. Este enorm și nu toți pot fi vaccinați – copiii, de exemplu, sau persoane cu afecțiuni medicale speciale. Dar marea majoritate ar putea și, prin urmare, cred că această discuţie este de înțeles și potrivită".

Producţia vaccinului anti-COVID produs de Pfizer/BioNTech pentru copii va fi accelerată, iar vaccinul urmează să fie disponibil în Uniunea Europeană începând cu data de 13 decembrie, a mai anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene. Comunitatea ştiinţifică are nevoie de ”100 de zile” pentru a adapta răspunsul prin vaccinare acestei noi variante de coronavirus, a subliniat Ursula Von der Leyen.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri externe » Ursula Von der Leyen: Vaccinarea obligatorie, luată în calcul la nivelul UE. Tulpina Omicron înăspreşte măsurile anti-COVID