Planul Marii Britanii pentru a evita o "baie de sânge" în Ucraina. Boris Johnson, în dialog cu Putin
Premierul britanic Boris Johnson vrea să evite o ”baie de sânge” în Ucraina şi urmează să-l sune pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru a-l îndemna, din nou, ”să dea înapoi”, anunţă Guvernul Marii Britanii, potrivit AFP.
”Premierul (n.r. Boris Johnson) este hotărât să accelereze eforturile diplomatice şi să consolideze disuasiunea pentru a evta o baie de sânge în Europa”, a anunţat vineri o purtătoare de cuvânt a Guvernului britanic. ”El va reitera necesitatea ca Rusia să dea înapoi şi să se angajeze diplomatic, într-o convorbire cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, săptămâna aceasta”, a anunţat ea. În afară de acest apel telefonic, şeful Guvernului de la Londra urmează să efectueze o vizită în regiune în zilele următoare.
Conflictul Rusia - Ucraina ameninţă Europa
Rusia a desfăşurat în ultimele luni zeci de mii de militari la frontiera Ucrainei şi alimentează temeri cu privire la o posibilă invazie. Guvernul de la Kremlin neagă orice plan în acest sens, însă insistă asupra unor garanţii scrise prvind securitatea Rusiei, inclusiv o promisiune ca Ucraina să nu adere niciodată la NATO, relatează news.ro.
Diplomaţia britanică a anunţat luni în Parlament o înăsprire a regimului britanic al sancţiunilor care să permită Regatului Unit - acuzat de faptul că se face că nu vede un aflux de fonduri ruseşti pe teritoriul britanic - să ţintească interese strategice şi financiare ale Moscovei.
Marea Britanie, "otrăvită" de bani ruseşti. "Moscova îşi arată muşchii în Ucraina"
Ameninţarea rusă nu e bazată doar pe ”tancuri”, ci şi pe ”bani lichizi”, subliniază un deputat conservator, Tom Tugendhat, preşedintele Comisiei Afacerilor Externe din Parlament, într-un editorial publicat în ediţia de vineri a cotidianului CityAm - unul dintre ziarele preferate ale puternicei industrii financiare britanice. ”În timp ce Moscova îşi arată muşchii în Ucraina, banii ruseşti ne otrăvesc în continuare malurile”, denunţă el. Fonduri plasate în ”conturi şi proprietăţi la Londra sunt folosite pentru a submina securtatea Regatului Unt”, avertizează acesta. Tom Tugendhat evocă moartea fostului agent rus Aleksandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu în 2006 la Londra, după ce a denunţat corpţia şi presupuse legături ale serviciilor ruse de informaţii cu crima organizată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰