Antena Meniu Search
x

Video Politicienii maghiari, declarații controversate la școala de vară de la Tușnad, asta în timp ce UE îi amenință cu tăierea fondurilor

Declaraţii controversate ale liderilor politici maghiari despre Rusia şi Uniunea Europeană în tabăra studenţească de la Tuşnad. Asta deşi ministrul nostru de externe i-a cerut omologului de la Budapesta ca toţi cei care vin la eveniment să respecte "poziţia şi sensibilităţile" României. Între timp, Comisia Europeană ameninţă Ungaria că îi va tăia o parte din fonduri, dacă nu-şi rezolvă problemele legate de statul de drept. 

de Redactia Observator

la 22.07.2022, 19:46

Vezi și

Unele lucruri sunt eterne - este sloganul Universităţii de vară maghiare, care are loc zilele acestea la Tuşnad.

Istvan Nagy, ministrul maghiar al agriculturii: "Este fantastic să experimentezi cât de puternică este naţiunea fără graniţe."

Printre concerte rock şi într-o atmosferă hippie, peste 25.000 de persoane au venit să ia parte la dezbateri despre viitorul Ungariei în Europa cu lideri politici şi elite maghiare.

Săptămâna trecută, ministrul de externe Bogdan Aurescu i-a cerut omologului său de la Budapesta ca declaraţiile liderilor maghiari sosiţi la Tuşnad, în vizită privată şi nu oficială, să respecte "poziţia şi sensibilităţile" României. Nu a fost cazul.

Pe acelaşi subiect

Mihaly Varga, ministrul ungar de finante: "Europa e tot mai slabită de propriile sancţiuni împotriva Rusiei şi se pune întrebarea daca va supravieţui sau nu. Putem ajuta Ucraina doar dacă economia Uniunii Europene nu se prabuşeşte."

Nemeth Yzolt, preşedintele Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei: "Deasupra capului Europei nori negri se adună, doar dacă mă gândesc la cursul valutar euro, dacă privim inflaţia, creşterea preţurilor la energie, la combustibil."

Ungaria se opune planului UE de reducere a consumului de gaze

Uniunea Europeană a cerut miercuri statelor membre reducerea consumului de gaze naturale cu 15%, pe fondul ameninţărilor Rusiei că va reduce sau opri livrările. Ungaria însă a facut notă discordantă. Ieri, Viktor Orban l-a trimis la Moscova pe ministrul ungar de externe să negocieze achiziţionarea a sute de milioane de metri cubi de gaz suplimentar faţă de contractele deja existente.

Ieri, în drum spre Tuşnad, premierul ungar a făcut o oprire la Sfântu Gheorghe, pentru a asista la meciul echipei locale Sepsi, care joacă pe un teren construit cu fonduri din Ungaria. Tribuna l-a întâmpinat cu ovaţii şi cântece în limba maghiară. 

Mai mulţi politicieni români au fost prezenţi la dezbaterile de la Tuşnad. Ludovic Orban, ministrul dezvoltării Cseke Atillo şi Ministrul Mediului Tanczos Barna. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Politicienii maghiari, declarații controversate la școala de vară de la Tușnad, asta în timp ce UE îi amenință cu tăierea fondurilor