Parlamentul European susține activarea articolului 7 împotriva Poloniei, în baza articolului 7 al Tratatului de la Lisabona
Parlamentul European a aprobat joi propunerea Comisiei Europene de a activa Articolul 7 din Tratatul UE, privind încălcări grave ale valorilor europene.

Parlamentul European a aprobat joi propunerea Comisiei Europene de a activa Articolul 7 din Tratatul UE, privind încălcări grave ale valorilor europene, și să ceară Poloniei să abordeze acest risc.
Eurodeputații cer astfel guvernelor din UE să determine rapid dacă în Polonia există un risc de încălcare gravă a valorilor europene și să propună soluții, în cazul unui răspuns afirmativ.
Decizia a fost luată azi cu 422 de voturi pentru, 147 contra și 48 de abțineri.
UE a lansat o procedură în baza Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, care ar putea, în mod teoretic, să conducă la o suspendare a drepturilor de vot ale Varşoviei în Consiliul European, în cazul în care puterea nu revine asupra deciziei sale până la 20 martie.
- Avertisment din Polonia: Rusia ar putea lansa o ofensivă majoră în Europa până în 2030
- Ilie Bolojan, despre amplasarea de focoase nucleare în România: Ce avem acum - prezență militară, planuri NATO -...
- Va cere România arme nucleare de la SUA, după modelul Poloniei? Răspunsul generalului Virgil Bălăceanu
- Polonia cere SUA să trimită arme nucleare pe teritoriul ei: "Rusia a mutat arme nucleare în Belarus şi nu au...
- Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, susţine că anularea alegerilor din România "nu îndeplineşte standardele...
Partidul Lege şi Justiţie, aflat la putere în Polonia, consideră necesare măsurile ce vizează reformarea sistemului judiciar şi plasarea presei sub un control strict, susținând că astfel se pune capăt unui sistem corupt şi este îmbunătăţită eficienţa justiţiei.
Autoritățile de la Bruxelles au monitorizat evoluțiile din noiembrie 2015 și discută cu autoritățile poloneze de mai mult de doi ani.
Comisia a emis patru recomandări în așa-numitul cadru privind statul de drept, care încearcă să prevină escaladarea amenințărilor, dar nu a fost încă mulțumită de răspunsul guvernului polonez.
Noul premier polonez Mateusz Morawiecki, care a înlocuit-o pe Beata Szydlo în decembrie, caută să scadă tensiunile cu blocul comunitar.
El urmează să se întâlnească, pe 8 martie, cu preşedintele CE Jean-Claude Juncker.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰