Antena Meniu Search
x

Video Polonia primeşte o amendă record de la Bruxelles: un milion de euro, pe zi. Polonezii nu au vrut să desfiinţeze o anumită instituţie

După ani de ameninţări şi negocieri, Bruxellesul trece la fapte în privinţa Poloniei. Un milion de euro pe zi amendă pentru că Varşovia nu a desfiinţat o instituţie despre care Uniunea Europeană spune că ameninţă statul de drept.

de Redactia Observator

la 28.10.2021, 20:22

Vezi și

Păcatul pentru care plăteşte Varşovia este că nu a desfiinţat aşa zisa cameră disciplinară a Curţii Supreme, organism care, conform Curţii de justiţie, încalcă statul de drept, limitând independenţa magistraţilor.

Războiul dintre Varşovia şi Bruxelles e de mai bine de şase ani

Nu este singura măsură punitivă împotriva Poloniei. La începutul lunii octombrie, tribunalul Constituţional Polonez a decis că dreptul naţional este mai important decât cel european. Aşa că Ursula von der Leyen a ameninţat inclusiv cu suspendarea ajutorului pentru relansare după pandemie în valoare de 36 miliarde de euro. "Nu putem şi nici nu vom permite ca valorile noastre comune să fie puse în pericol. Comisia va acţiona!", a declarat Ursula von der Leyen. "Eu resping limbajul ameninţărilor şi al politicii faptului împlinit!", a declarat Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei.

Războiul dintre Varşovia şi Bruxelles e de mai bine de şase ani. Tensiunile au la bază reformele din justiţie, lipsa garantării libertăţii presei şi a drepturilor comunităţii LGBT. Alături de Ungaria, Cehia şi Slovacia, Polonia este unul dintre copiii rebeli ai Uniunii. Cele trei ţări care, alături de Slovacia formează Grupul de la Vişegrad, s-au remarcat de-a lungul timpului printr-o serie de sfidări la adresa Uniunii Europene. Uniunea a lansat de 4 ani procedurile de infrigement la adresa celor 3 ţări după ce acestea au respins Pactul pentru Imigraţie şi au refuzat să primească refugiaţi în ciuda deciziilor luate la nivel comunitar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Polonia primeşte o amendă record de la Bruxelles: un milion de euro, pe zi. Polonezii nu au vrut să desfiinţeze o anumită instituţie