Antena Meniu Search
x

Polonia vrea să-și construiască "cea mai puternică armată terestră din Europa în următorii 2 ani". Planul guvernului de la Varșovia

Polonia are în plan să lanseze în 2023 un program de achiziţii de submarine, a declarat miercuri ministrul apărării, Mariusz Blaszczak, transmite Reuters. Guvernul de la Varșovia şi-a crescut cheltuielile militare după ce Rusia a invadat Ucraina vecină în februarie 2022, angajându-se să dubleze efectivele armatei şi să cheltuiască 4% din PIB pentru apărare în 2023. De asemenea, ministrul a declarat că țara sa construieşte una dintre cele mai puternice armate din Europa şi este pe cale să aibă cea mai puternică armată terestră din regiune în termen de doi ani, conform Agerpres.

de Redactia Observator

la 24.05.2023, 15:46

Armata Poloniei
Polonia vrea să-și construiască "cea mai puternică armată terestră din Europa în următorii 2 ani". Planul guvernului de la Varșovia - Shutterstock

"Începem implementarea programului 'Orka'. În acest an, plănuim să lansăm procedura vizând achiziţia de submarine împreună cu transferul tehnologiilor necesare", a declarat ministrul la conferinţa Defence24Day. Blaszczak a mai spus că licitaţia va fi "lansată în curând" şi că Ministerul Apărării va furniza în scurt timp informaţii cu privire la numărul de submarine şi echiparea lor.

Polonia construieşte una dintre cele mai puternice armate din Europa şi este pe cale să aibă cea mai puternică armată terestră din regiune în termen de doi ani, a declarat duminică ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak, informează Reuters. Declaraţia acestuia a fost făcută la un eveniment de campanie în afara capitalei Varşovia, în contextul în care partidul de guvernământ din care face parte, Lege şi Justiţie, începe să facă apel la bunăvoinţa alegătorilor înaintea alegerilor parlamentare programate să aibă loc la toamnă.

Actualul guvern de la Varșovia și-a crescut semnificativ cheltuielile militare

Ministrul Blaszczak, care ocupă, de asemenea, postul de viceprim-ministru în guvernul de dreapta, a declarat în oraşul Wolomin că o condiţie prealabilă pentru a obţine o putere militară mai mare este menţinerea partidului său la putere.

Dacă alegătorii, dacă poporul, ne mai dau un mandat, atunci ne putem întâlni din nou aici, la Wolomin, peste doi ani şi vă pot arăta că armata poloneză va fi cea mai puternică armată terestră din Europa", a afirmat Blaszczak, citat de agenţia de presă PAP.

Guvernul de la Varşovia condus de partidul Lege şi Justiţie este unul din cei mai convinşi susţinători, din punct de vedere politic şi militar, ai Ucrainei. Polonia, membru NATO, nu numai că furnizează vecinului său tancuri, avioane de luptă şi cantităţi mari de alte tipuri de armamente, dar îşi sporeşte viguros propria armată şi îşi creşte cheltuielile pentru apărare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Polonia vrea să-și construiască "cea mai puternică armată terestră din Europa în următorii 2 ani". Planul guvernului de la Varșovia