Antena Meniu Search
x

Video Pompierii români, trimiși să lupte cu flăcările care amenință Atena. Al doilea val de căldură care lovește Europa aduce temperaturi și de 50 de grade Celsius

După o săptămână cu temperaturi record, Europa se pregăteşte pentru al doilea val de căldură extremă. Din Portugalia până în Turcia, zeci de milioane de europeni sunt sub alerte de caniculă.  Charon, sau Cleon, după cum au botezat străinii acest nou val de temperaturi de foc, va aduce şi 49 de grade Celsius în destinaţiile de vacanţă preferate de români, Italia, Grecia şi Spania. Tot în Grecia, pompierii români au fost mobilizaţi pentru prima dată anul aceasta, să lupte cu incendiile de vegetaţie lângă Atena. 

de Redactia Observator

la 17.07.2023, 21:46

Vezi și

Pompierii români luptă cu flăcările în zona Kouvaras, la Sud de Atena. Este prima lor intervenţie în Grecia anul acesta. 32 de salvatori intervin cu patru autospeciale şi o autocisternă. Încearcă să oprească linia focului înainte de a ajunge la casele oamenilor. O misiune aproape imposibilă. Din cauza vântului care suflă cu putere, situaţia a scăpat de sub control. Canicula din ultimele săptămâni a uscat vegetaţia şi o scânteie este suficientă pentru a aprinde dintr-un foc o suprafaţă mare. 

O mânăstire, unde locuiau 12 călugări  a fost deja evacuată, iar turiştii aflaţi la un resort de pe malul mării au primit şi ei ordin să plece, ca măsură de precauţie. Mai multe drumuri spre Atena au fost deja închise din cauza fumului gros.  Pe lângă incendii, grecii au în faţa lor încă o săptămâna de caniculă, în care temperaturile ar putea ajunge şi la 49 de grade. 

Clement Albergel , cercetător în domeniul aplicațiilor climatice: "Din cauza schimbărilor climatice, putem să simţim că valurile de căldură au o frecvenţă mai mare, sunt mai intense şi durează mai mult. Va deveni din ce în ce mai dificil să suportăm valurile de căldură atât de frecvente." 

Valul de căldură Charon lovește Europa

Pe acelaşi subiect

Venit tot din nordul Africi, Charon a început deja să îşi facă simţită prezenţa şi în Italia. Astăzi, la ora prânzului, în Sicilia, au fost 38, iar în Roma, 40 de grade. Un adevărat infern pentru turişti. 

Turist: "Tocmai ne-am dat jos de pe vasul de croazieră şi acum vizităm Roma. Ne-am dat jos şi o să stăm câteva zile, Ne-am adus ventilatoare şi pălării. Cât este foarte cald o să ne întoarcem la hotel şi apoi o să ieşim să vedem Fontana di Trevi, seara. Ştii tu, o să ne facem siesta."

Şi autorităţile italiene îi sfătuiesc pe turişti, mai ales pe vârstnici, să nu viziteze celebrul Coloseumul sau alte atracţii turistice în aer liber, între orele 11 şi 16, pentru că îşi pun viaţa în pericol.  Pentru că nu vor să-şi strice concediul, mulţi dintre vizitatori nu ţin cont de recomandări.  

Turiști: "Iubim (n.r. vremea) pentru că, în Australia, de unde suntem noi, acum este iarnă. Aici este frumos. Este foarte frumos." 

Nici în apa mării oamenii nu găsesc un refugiu în calea valului de căldură. Mediterana fierbe, apa a ajuns la 31 de grade Celsius, iar temperatura este în continuă creştere. 

În Spania, Continuă să ardă vegetaţia şi pe insula La Palma. 4000 de oameni au fost evacuaţi şi peste 5000 de hectare de pădure s-au făcut scrum.  De pe malul Mediteranie, împinse de curenţii de aer, temperaturile de foc au pus stăpânire şi pe centrul Europei.  Sunt aproape 40 de grade, în ţări precum Polonia, unde chiar şi în luna iulie rar se depăşeau 35 de grade. Meteorologii avertizează că această lună iulie ar putea fi cea mai caldă din ultimii 120.000 de ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Pompierii români, trimiși să lupte cu flăcările care amenință Atena. Al doilea val de căldură care lovește Europa aduce temperaturi și de 50 de grade Celsius