Antena Meniu Search
x

Video Cupolă de foc deasupra României, în zilele următoare. Meteorologii au vești proaste: ce e mai rău încă n-a venit

Este fix jumătatea verii, temperaturile sunt ca-n Africa, iar ce e mai rău încă n-a venit. Capitala a clocotit azi la aproape 40 de grade. Ca într-un cuptor încins s-au simţit cei care au ieşit din casă. S-a vânat fiecare loc cu umbră. Sunt zile cu arşiţă şi nopţi tropicale în aproape toată ţara. Iar săptămâna începe tot sub o cupolă de foc, cu Cod Portocaliu de caniculă. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 16.07.2023, 19:22

Vezi și

Între betoanele din centrul Capitalei s-au resimţit astăzi la prânz 40 de grade. Cei care au ieşit din case au scos în luptă pălăriile, umbrelele, ochelarii de soare, evantaiele şi neapărat sticlele cu apă. 

Asfaltul s-a transformat într-o plită încinsă, la peste 50 de grade. Oamenii au vânat fiecare loc cu umbră, dar şi fiecare strop de apă de la ţâşnitoare sau fântâni. Mulţi au completat şi cu o îngheţată. 

Caniculă în România. Dărâmaţi de soarele puternic, mulţi au sunat la 112 pentru ajutor

Alice Grasu, manager Serviciul de Ambulanță București-Ilfov: De azi de dimineaţă de la la ora 7 până la 15 s-au înregistrat 386 de solicitări. Dintre urgenţe, 22 de persoane se aflau în loc public când aveau nevoie de ajutor, cinci dintre ele prezentând lipotimie, iar două persoane au leşinat. 

Pe acelaşi subiect

Aer de foc a fost şi în Vestul ţării.

Iulia Pop, reporter Observator: Dacă trebuie să ieşiţi din case la orele amiezii, gândiţi-vă de două ori înainte să vă avântaţi prin caniculă. Sunt 40 de grade Celsius resimţite la Timişoara. Când totul arde în jur, terasele ca aceasta, cu sisteme de vaporizare, sunt cea mai căutată oază de relaxare.

Iar relaxarea merge mână-n mână cu o băutură rece ca gheaţa. 

Ospătar: Toată lumea comandă cocktailuri cât mai reci, foarte multă bere, milkshake-uri, majoritatea cu multă gheaţă. 

Norocoşi au fost cei care au avut valurile aproape. Mulţi îşi prelungesc vacanţa că să scape de canicula din oraşe.

Cod Portocaliu de caniculă în mare parte din țară, la început de săptămână

Şi dacă astăzi a fost cod galben de caniculă în cea mai mare parte a ţării, de mâine temperaturile cresc şi mai mult, iar vestul şi sudul ţării intră sub cod portocaliu. După zile toride, nopţile pot aduce furtuni violente. 

Mihai Huștiu, meteorolog ANM: Mâine absolut toată ţara va fi afectată de acest val de căldură. Şi în Capitală mâine 38-39 de grade. Vine din Nordul Africii. Valul va persista toată săptămâna. Şi nopţile sunt tropicale, temperatura nu coboară sub 20, 22 de grade. 

Cupola de foc care traversează acum Europa a fost numită Cerberus de către meteorologii străini după cerber - câinele cu trei capete care păzeşte iadul în mitologia greacă, acelaşi monstru care apare şi în Infernul lui Dante. Următorul val de căldură este supranumit Charon după barcagiul care conduce sufletele în iad. Anticiclonul tropical va ridica temperaturile la peste 40C săptămâna viitoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Vremea » Cupolă de foc deasupra României, în zilele următoare. Meteorologii au vești proaste: ce e mai rău încă n-a venit