Antena Meniu Search
x

Video Apa Mării Mediterane "fierbe" în Italia. Cum explică meteorologii temperaturile extreme care au lovit staţiunile din străinătate populare printre români

Căldură infernală este şi în Europa, în special în ţările de la Mediterană. Românii care îşi petrec vacanţa în Grecia spun că aerul a devenit irespirabil în ultimele zile, iar unii au avut nevoie de tratamente pentru a face faţă aerului fierbinte. Specialiştii atrag atenţia asupra unui fenomen inedit, apa Mării Mediterane "fierbe", a trecut de 31 de grade Celsius. 

de Redactia Observator

la 16.07.2023, 20:17

Vezi și

Grecia, cea mai populară destinaţie de vacanţă pentru români, trece printr+un val de căldură extremă. În unele zone temperaturile au atins 44 de grade. Un turist român care se află în Thassos a povestit pentru Observator cum se resimte canicula în vacanaţă

Turist român în Grecia: "Astăzi cred că sunt 31 de grade dar am văzut că se simt mult mai multe. Ieri erau undeva la 34, 35 de grade. A fost chiar insuportabil. Chiar am fost şi până la farmacie, mi-am luat o tensiune că mă durea capul şi a fost un discomfort termic destul de ridicat.

SPF absolut de câteva ori pe zi, chiar şi la umbră. E foarte important să te protejezi din punctul ăsta de vedere. Chiar dacă ai impresia că nu bate soarele pe tine, SPF-ul e important şi de fiecare dată îl folosim."

Mulţi spun că în vacanţă e frumos oricum, chiar şi când e foarte cald

Pe acelaşi subiect

Drăgan Dan Adrian, reprezentant Forum Grecia: "Până acum am întâlnit doar turişti fericiţi de faptul că afară este foarte cald. Nu am întâlnit probleme în Grecia până acum datorită temperaturilor foarte mari. Turiştii care sunt în Grecia în această perioadă se hidratează foarte mult, stau la umbră, caută umbra naturală a pădurilor de pin şi a pădurilor care sunt aici în Grecia iar cei care au sensibilităţi mai mari se pot retrage în cameră acolo unde pot sta la aer condiţionat şi să nu simtă temperaturile crescute care sunt pe plajă."

Cupola de foc persistă deasupra Mediteranei

Jim Dale, meteorolog din Marea Britanie: "Avem ceea ce se numeşte o cupolă de foc, căldura pur şi simplu stă acolo, în sud, peste Marea Mediterană şi nordul Africii. Doar stă acolo, nu se duce nicăieri foarte repede, nu se destramă foarte uşor, aşa că temperaturile cresc exponenţial în fiecare zi până când ajung la recordurile e care le vedem acum."

Una dintre cele mai afectate ţări de valul de căldură extremă, este Italia. Mercurul a urcat astăzi la 48 de grade, în Siclia şi Sardinia, 

Turist: "Căldura chiar schimbă lucrurile. Dacă vii de dimineaţă, înainte de ora 10 vezi o mulţime de oameni afară, dar dacă vii în mijlocul zilei nu mai găseşti pe nimeni." 

Mii de oameni s-au refugiat la malul mării. Surpriză însă si apa Mediteranei fierbe. Are 31 de grade.

Pichetto Fratin, ministrul mediului din Italia: "Italia suferă mult mai mult decât alte ţări din cauza schimbărilor climatice. Temperaturile mari înseamnă creşterea nivelului apelor, iar asta duce la temperaturi şi mai mari, în apă şi pe uscat." 

Incendii de vegetaţie din cauza caniculei

Căldura creeaza si alte probleme. Incendiile de vegetaţie de pe Insula Palma continuă să distrugă sute de hectare de pădure. Zeci de case s-au făcut scrum. 

Fernando Clavijo, primar Insulele Canare: "Sunt respectate procedurile de evacuare de urgenţă pentru că focul avansează şi specialiştii, care primesc toate informaţiile şi ştiu că fenomentele meteo sunt imprevizibile, spun să fim foarte prudenţi şi recomandă ca populaţia să asculte de autorităţi."

Peste 4000 de oameni au fost evacuaţi până acum. 

Martor: "Ne-au repezit să strângem, pentru că focul era foarte aproape şi nu mai era timp. Am fost de dimineaţă la mare şi a trebuit să fug pentru că fuseserăm deja evacuaţi. "

După o săptămână de foc, meteorlogii  nu vin cu veşti mai bune. Specialistii se asteapta ca temperaturile extreme să persiste...până la mijlocul lunii august!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Apa Mării Mediterane "fierbe" în Italia. Cum explică meteorologii temperaturile extreme care au lovit staţiunile din străinătate populare printre români